Ahilik Kültürü Haftası ile İlgili Kısa Yazı

                                                   AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI

Ülkemizde her sene 8-12 Ekim tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası, atalarımızın uyguladığı en güzel uygulamaların bir örneğini teşkil etmektedir. Ahilik, 1299 yılında kurulan Osmanlı Devletinden önce yaşamış Selçuklularda uygulanmaya başlanmış ve Osmanlı Devletinde de uygulamaya devam edilmiştir.

Sözcük anlamı ile de ”kardeş, cömert” anlamlarına gelen Ahi kelimesi, tam da bir kardeşlik, cömertlik, iyilik kurumu olmuştur. Ülkenin esnaflarının, zanaatkarlarının oluşturmuş olduğu bu kültürün, kendine has kuralları ve uygulamaları bulunmaktadır. Bu kültürü yaşayan kişiler, gerçekten de bir kardeşlik ve cömertlik örneği göstermiş, şehirlerine gelen yabancı misafirleri bile herhangi bir karşılık beklemeden ağırlamış, yedirmiş içirmişlerdir. Böyle güzel bir uygulamanın, atalarımızca uygulanması elbette mutluluk vericidir. Genel anlamı ile günümüz Esnaf ve Zanaatkarlar Odası olarak düşünebiliriz. Ancak gerçek kardeşlik, gerçek cömertlik konusunda, daha önde olduğunu da söyleyebiliriz.

Ahilik geleneğinin güzellikleri her sene şiirlerle, güzel sözlerle ve kutlamalarla kutlanmaktadır. Bize düşen ise böyle güzel bir uygulamayı, olabildiğince yaşatmak, ahilerin göstermiş olduğu cömertliği ve kardeşliği göstermektir.

Yorum yapın