Alçak Gönüllülük ile İlgili Yazı

                                                                 Alçak Gönüllülük
 
    Alçak gönüllülük, mütevazı anlamına gelmektedir. Yani kendini üstün görmemek, kibirlenmemek ve diğer insanları da küçümsememektir. Alçak kelimesi mecazlaştırılarak, kişinin kalbinin, gönlünün havalarda olmadığı anlatılmaya çalışılmıştır.
     Alçak gönüllülük, bir insanda aranan en önemli kişisel özelliklerden birisidir. Bu duygu veya özellik, insanların gerçek manada değer görmesini, herkes tarafından sevilmesini sağlar. Alçak gönüllülüğün karşıt anlamlısı kibirdir ki kibirli insanları kimse sevmez, onlarla yaşamak hatta konuşmak bile istemez. Tevazu, en güzel erdemlerden biridir. Kendisini büyük görmeyen ve bununla beraber diğer insanları küçümsemeyenler başarıya daha yatkındırlar. Kibirli insanların, kibirlerinin yıkıldığı zaman mutlaka gelir. İnsanlar gerçekten üstün özelliklere sahiplerse, diğer insanlardan daha başarılı, şanslı veya zenginlerse bunu sürekli dillendirmemeli, bu başarılarının anlatılmasını başkasına bırakmalıdırlar. Kibirli insanların içten dostları ve dostlukları olmaz. Onların etrafındaki kişiler ise genellikle samimiyetsiz kişilerdir. İnancımız da, insanların alçak gönüllü olmasını emreder ve kibri kesinlikle yasaklar.
    Atalarımızın bir sözü vardır. ‘’Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli!’’ Gerçekten de çok yerinde bir söz. İnsanlar, gelecekte başlarına ne gelebileceğini bilmezler. Kibirlenip küçük gördükleri insanların durumuna düşmeleri an meselesidir. Bu yüzden herkes alçak gönüllü olmalı, kimseyi küçümsememelidir.

Yorum yapın