Bilimin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi Deneme Yazısı

                 BİLİMİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ
Bilim, evrende var olan olay veya durumları anlamamızı, bunların birbiri ile ilişkilerini kavramamızı sağlar. İnsan ve evren ile ilgili her bilgiyi, bilim sayesinde öğreniriz. Bugün hayatımızı kolaylaştıran teknolojik aletlerin tümü bilim sayesinde vardır. Yol gösterici olarak bilimi kabul edenler, her daim ilerler, çağdaş bir şekilde yaşarlar.
Bilim, sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. elde ettiği bilgiler nesnel ve gerçektir. Ancak bilim hiçbir zaman, en doğrusu budur demez; çünkü bilim bulgularının değişme özelliği vardır. Örneğin eskiden güneşin, dünyanın etrafında döndüğü düşünülürdü. Bunu iddia eden ise bilim idi. Ancak bilim ve teknolojideki gelişmeler, güneşin değil, dünyanın güneşin etrafında döndüğü anlaşıldı.
Atatürk, bilim ve sanata çok büyük önem vermiş, insanlar için en iyi kılavuzun bilim olduğunu vurgulamıştır. Bilim dışında başka rehber aramak, ona göre deliliktir. Bu konuda çok haklı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin bir iki yüz yıl önce dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen bilim adamları kiliseler tarafından öldürülüyordu. Çünkü o zamandaki insanlar, bilim yerine dini doktrinleri rehber olarak alıyordu. Onların bu doktrinlerine ya da inançlarına göre de dünya dümdüz bir tepsi gibiydi. Yuvarlak olduğunu iddia edenler ise Tanrıya karşı gelmiş oluyor, bu nedenle canlarından ediliyorlardı.
Bugün evrenin başlangıcı ile ilgili bilgimiz varsa, tedavisi güç hastalıklar tedavi edilebiliyorsa, bu bilimin sayesindedir. Bilimin insan ve toplum hayatındaki önemi büyüktür. Hz. Ali, ”İlim Çin’de bile olsa gidip onu alınız.” demiştir. İnsanlık tarihi tüm bilgilerini bilim sayesinde edinmiştir. Bundan sonra da öyle olacaktır.

 

Yorum yapın