Çalışkan Olmak ile İlgili Kompozisyon

                                                       ÇALIŞKANLIK

Çalışkan olmak, herkesin isteyeceği bir durumdur. Çalışkan olmak bir ağaç olarak düşünüldüğünde, o ağacın meyvesi de başarı olacaktır. Başarının ardından gelen şey ise mutluluk, huzur ve zenginliktir. Bunlar da neredeyse her insanın sahip olmak istediği şeylerden bazılarıdır. Çalışkan olmak, herhangi bir şeyi gerçekleştirmek için yılmadan, azmederek çaba göstermektir. Çalışkan kişi, sonunda istediği şeyi gerçekleştirir. Çünkü çalışmaktan kurtulabilecek çok az şey vardır.

Çalışkan olmanın verdiği haz bambaşkadır. Çoğu defa sadece bu haz, kişiyi daha fazla çalışmaya sevk eder. Örneğin bir ilkokul öğrencisinin, geleceğinden kaygılandığı için çok çalışıp çalışkan olduğunu söylemek zordur. Aslında o ilkokul öğrencisini çalışkan yapan, çalışmaya iten şey, başarıdan elde ettiği mutluluktur. Zaten kişisel gelişim psikolojisinde de bu konu ayrıntıları ile ele alınır. Çocuklara henüz ilkokul yaşındayken başarmanın heyecanı ve mutluluğu tattırıldığında, onlar bu heyecan ve mutluluğu tekrar yaşamak için çalışmaya devam eder, hatta daha fazla çalışmaya çalışırlar. Bu nedenledir ki o yaştaki çocukların sık sık ödüllendirilmesi, tebrik ve takdir edilmesi gerektiği düşünülür. Tam tersi şeklinde hareket ettiğimizde ise durum içler acısı olur. Yani bir çocuğa başarısızlığın verdiği acıyı tattırırsak, başarısızlıkları için onları aşağılamaya çalışırsak, kaş yapayım derken göz çıkarmış oluruz.

Çalışkan olmak, dini inancımızın da bir gereğidir. Müslümanlar çok çalışmalı ki, medeniyeti, insanlığı ilerletebilsinler. Hazırcılığa alışmak, ”Armut piş, ağzıma düş.” mantığı ile hareket etmek, insanlara hiçbir şey katmaz. Bu nedenle sahip olmak istediklerimizi çalışarak elde etmeli, çalışkan, emektar kişiler olmalıyız.

Yorum yapın