İlkbahar ile İlgili Kompozisyon

                                              İLKBAHAR MEVSİMİ

İlkbahar, doğa için yeniden diriliş demektir. Bitkilerin büyük bir kısmı son baharını yaşadıktan sonra derin bir uykuya dalarlar. Ancak bir ölüm değildir bu uyku. Bir dinlenme, bir güçlenmedir. Özlenmeyi beklemedir. Sadece bitkiler için değil aslında… İlkbahar insanlar için de bir yenilenme, bir mutluluk kaynağıdır. Hemen her insan tarafından en çok beklenen, en çok hayal edilen mevsimdir.

Dünyanın şanslı bölgelerinde yaşayan, şanslı ülkelerden birisiyiz. Öyle ki doğanın bize bahşettiği dört mevsimi de tadında yaşayabiliyoruz. Her mevsimin kendine has güzellikleri var. Ancak kim inkar edebilir, ilkbahar başkadır yanımızda. Doğa ananın en cömert olduğu, güneşin ölçüde en iyi olduğu mevsimdir o. Dağlarda kırlarda açan elvan elvan çiçekler, çiçeklerde gezen renk renk kelebekler, arılar, rengarenk kuşlar, henüz doğmuş tatlı kuzucuklar ve daha neler neler… İnsanı adeta sevince boğar bu mevsim. Ağaçlar, verecekleri meyvelerin müjdesini verir çiçekleriyle. Hep birden bir gelin edasıyla, bürünür gelinliklere. Her yanımız mis kokar. İğde ağaçlarının amber gibi kokusu, güllerin azameti, papatyaların dansı, gelinciklerin çıtkırıldımlığı… Ortalama ömrü üç aydır ilkbaharın. Ülkemizde Mart, Nisan ve Mayıs ayları. Bozulsa da iklim, olması gerektiği gibi yaşanmasa da ilkbahar, bir günü bile mutlu etmeye yeterdir. İlkbahar mevsimi, dörtlüklerde bile bulmuş yerini. İlkbaharı görüp yaşama konusunda pek şanssız illerden birisi olan Kars’ta, dillere dolanır bir söz vardır: Burası Kars be gülüm/Yerler ak, gönüller kara/Bir sana hasretim/Bir de gelmeyen bahara. İlkbahar adeta sevgili kadar değerli görülmüş, sevgilinin beklendiği kadar beklenmiş.

Madem Allah bize böylesine güzel şeyler bahşetmiş, onu korumak elbette üzerimize vazifedir. İlkbaharı olması gerektiği gibi görüp yaşamak istiyorsak, doğaya zarar vermekten kaçınmalıyız. Biz insanların sebep olduğu birçok doğal afet var. Kullandığımız zararlı maddelerle, oraya buraya attığımız atıklarla, dünyanın dengesini bozmaya çalışmışız. Dedelerimizden ilkbaharı emanet aldık, torunlarımıza miras bırakmalıyız. Onlar da kendi torunlarına…

Yorum yapın