Gülme Komşuna Gelir Başına ile İlgili Kompozisyon

BUGÜN BANA YARIN SANA
 
İnsanların yaşadığı bir felaket, düştüğü bir durum veya geçirdiği bir kaza ile dalga geçmek kadar kötü bir şey olamaz. Başına kötü bir iş gelmiş bir insanı yadırgamak onursuzluğun, kişiliksizliğin göstergesidir. Her kim ki başka insanın düştüğü bir durumla alay eder, onu dalga söz konusu haline getirirse, aynı şey onun da başına mutlaka gelecektir.
İnsanları yadırgamak, onları küçümsemek yahut onlarla dalga geçmek akıllı ve olgun kişinin yapacağı bir davranış değildir. İnsanların kötü durumları ile alay etmek yerine, onlara yardım etmek, destek çıkmak veya ayıplarını örtmeye çalışmak güzel bir erdemdir. Konu ile alakalı olarak peygamber efendimizin çok güzel bir hadisi vardır. Hz. Muhammed der ki: ”Kim bir Müslüman kardeşinin ayıbı ile dalga geçerse, o şey kendisinin de başına gelmedikçe ölmeyecektir.” İslam peygamberinin, dolayısıyla Allah’ın kanunları bu kadar açık iken, bunu önemsememek, insanları dalga konusu yapmak akıl karı mıdır? Bir saniye sonra başına gelecekleri kim bilebilir ki? Aynı duruma düşmeyeceğine dair kimin garantisi var? Madem bizler de alay ettiğimiz duruma düşebiliyor, aynı şeyleri bizler de yaşayabiliyorsak bu cahillik, bu görgüsüzlük nedendir?
Müslümanın Müslümana, dolayısı ile insanın insana karşı en büyük sorumluluklarından biri onun günahını veya ayıbını örtmesidir. Eğer bizler, bir kardeşimizin ayıbını örter, düştüğü komik bir durumu saklamaya çalışırsak, şüphesiz ki Allah da bizim ayıplarımızı örter ve komik hallere düşmemize mani olur. Bugün komşusuna gülen, yarın kendisi gülünecek hale gelecektir. Bu nedenle alay etmek yerine, onlara yardım etmek bir insanlık örneğidir.

Yorum yapın