Ameller Niyetlere Göredir Kompozisyon

Ameller Niyetlere Göredir

Söylediğimiz bir sözün veya sergilediğimiz bir davranışın karşılığı, gerek bu dünyada gerekse ahirette niyetimize göre verilir. Kim ki bir şeyi güzel ve hayırlı bir niyetle yapmışsa, ona verilecek karşılık da güzel ve hayırlı olacaktır.

Peygamber Efendimiz tarafından söylenen bu söz bir mesele üzerine dillendirilmiştir. İslam’ın yayılmaya başlandığı dönemde Mekke’deki Müslümanlar, müşrikler tarafından zulüm ve baskı görüyordu. Bu yüzden İslam’ı kabul etmiş kişiler Allah ve peygamberin rızasını kazanmak için mallarını mülklerini bırakıp Medine’ye hicret ediyordu. Bunu sadece Allah rızası için yapıyorlardı. Halbuki sahabelerden olan bir erkek sevdiği bir kadınla evlenme fırsatı elde etmek için hicret etmişti. Bu durum peygamberin kulağına gelince de mealen şunları söylemişti. ”Ameller niyetlere göredir.” Yani kişi davranışını hangi niyetle sergilemişse, alacağı karşılık da ona göre olacaktır. Sahabe eğer Allah rızası için değil de o kadınla evlenmek için hicret ettiyse elbette ki kendisi mükafatlandırılmayacaktır. Belki bu dünyada istediğini elde edecek, o kadınla evlenecektir; ama ahiretinden emin olmayacaktır.

İslam’ın en güzel yönlerinden bir tanesi de amelleri niyetlere göre değerlendirmesi ve sevap meselesine de bu açıdan bakmasıdır. Örneğin ”Ben yarın yüz fakiri doyuracağım.” derseniz ve yarına kavuşmadan ölürseniz, Allah, niyetinizi bildiği için gerçekten yüz fakiri doyurmuşsunuz gibi size sevap yazacaktır. İşin diğer güzel tarafı ise bu durumun günahlar için geçerli olmamasıdır. Örneğin ”Ben yarın falan bankayı soyacağım.” derseniz ve yarına ermeden vefat ederseniz, Allah tarafından size o konu ile ilgili hiçbir günah yazılmaz. Zira Allah, son dakikada vazgeçebileceğinizi hesaplayarak bunu yapar.

Yorum yapın