İstiklal Marşı ile İlgili Kompozisyon

                                                  İstiklal Marşı
 
  Kurtuluş Savaşında verilen büyük mücadeleden sonra halkın milli duygularını daha çok canlandırmak, milli direnişten çıkan Anadolu halkını bir anlamda ödüllendirmek için milli bir marşa ihtiyaç duyulmuştur. Bir milli marşa duyulan ihtiyaç ilk defa 1920’de dile getirildi. 1921’de yapılan bir yarışma neticesinde yazılan milli marşların hiçbiri yeterli görülmedi. Özel bir istekle Mehmet Akif ERSOY’un milli bir marş yazması istendi. Neticede Mehmet Akif’in 48 saatte yazdığı İstiklal Marşı TBMM’de okundu ve 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi. Daha sonra Ali Rıfat ÇAĞATAY’ın bestesi kabul edildi ancak altı yıl kullanıldıktan sonra günümüzde devam eden, Osman Zeki ÜNGÖR’ün bestesi kullanılmaya başlandı.
  İstiklal Marşı gerçekten halkın ve Hakk’ın sesiydi. Anadolu halkının gerçek manada cesaretinin göstergesiydi. Ona en büyük ve en güzel ödüldü. İstiklal Marşımız yürekten gelen duygularla yazılmış, her yurttaşımızın duygularına tercüman olmuş ve olmaya devam edecek olan bir marştır. İstiklal Marşında ırkçılıktan eser yoktur. Milli mücadelede can veren ve fedakarlıklar gösteren her insanın izi vardır onda. Anadolu’da ırk ayrımı olmadan her insanın heyecanlanacağı, milli duygularının kabaracağı bir marştır. Ahenk ve mananın birleştiği en güzel şiirdir. Bayrağımız onunla taçlandırılmıştır. İstiklal Marşının kabulü yeni milli duyguların uyanmasına vesile olmuş, milletin vatan ve bayrak sevgisi bir kat daha artmıştır. Esarete karşı yazılmış bu marş, bağımsızlığın önemini artırmıştır. İstiklal Marşının önemi asla azalmamış, aksine ona duyduğumuz sevgi ve saygı gitgide artmış ve artmaya devam edecektir. Hemen her hafta ve her resmi bayramda okuduğumuz İstiklal Marşı milli duygularımızı sürekli canlı kılmaktadır.
  Mehmet Akif ERSOY, 12 Mart’ta yazdığı İstiklal Marşı ile ilgili şu özlü ifadeleri kullanmıştır: ”Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü her sene ülkemizde 12 Mart günü büyük bir coşku ile kutlanmakta ve kutlanmaya devam edecektir. Her yurttaşımızın bağımsızlık duyguları her daim canlı olmalıdır. Bu vatan, bu bayrak ve bu marş her vatandaş tarafından sahiplenilmeli ve korunmalıdır.

Yorum yapın