Körle Yatan Şaşı Kalkar Kompozisyon

Körle yatan şaşı kalkar
 
Şüphesiz ki hepimiz, beraber yaşadığımız, arkadaşlık ettiğimiz, zaman geçirdiğimiz insanların çeşitli özelliklerinden etkileniriz. Çoğu defa onlar gibi konuşmaya, onlar gibi davranmaya meyilli hale geliriz. Bunu kimi zaman farkında olmadan, kimi zaman da bilerek veya isteyerek yaparız. Davranışları hoşumuza giden birisini kendimize model alır ve ona benzemeye çalışır. Velev ki o kişi iyi olsun veya kötü olsun.
Elbette ki davranışlarından, kişiliğinden en çok etkilendiğimiz kişiler arkadaşlarımız, dostlarımızdır. Onlarla beraber zaman geçiriyor olmak, davranışlarımızı, eylemlerimizi birbirine yakınlaştırır. İki zıt kutbun uzun süre yan yana durması pek mümkün değildir. Bu kutupları eşleştirmek için de arkadaşlık yapan kişilerin birbirine benzemesi veya birbiri gibi hareket etmesi gerekir. Örneğin sürekli küfürlü konuşan biri ile zaman geçiren kişi, ailesinden böyle kötü bir terbiye almamış olsa da, zamanla arkadaşına benzeyecek ve o da küfürlü kelimeler kullanmaya başlayacaktır. Yahut derslerine önem vermeyen, sürekli gezip tozan tembel bir öğrenci ile arkadaşlık yapan çalışkan bir öğrenci; onunla gezip tozdukça derslerinden uzaklaşacak ve tıpkı onun gibi tembelleşecektir.
Arkadaşlık yaptığımız insanların kişisel özellikleri çok önemlidir. Zira bizler onlardan etkilenir ve onlar gibi yaşamaya başlarız. Bu nedenle hem kişiler hem de ebeveynler arkadaşlıkları çok önemsemeli, çocuklarının kötü örnek teşkil edecek kişilerle zaman geçirmesini önlemelidir. Körle yatan şaşı kalkar. Yani kötü insanlarla vakit geçirenler, kötüleşmeye başlarlar.

Yorum yapın