Mektup Örnekleri – Mektup Nasıl Yazılır? 2023

Merhaba sevgili site ziyaretçileri. Bu sayfamızda sizler için en güzel ve en anlaşılır mektup örneklerini hazırladık. Arkadaşa mektup örneğinden tutun da kurumlardan gelen mektup örneğine kadar birçok mektup örneği sunduk. Kısa mektup örnekleri de var, uzun mektup örnekleri de… Ayrıca daha anlaşılır olması açısından mektup örneklerinin resim halini de sunduk. Sizler de bu mektup örneklerini ve en altta yer alan zarf örneğini dikkate alarak kendi mektuplarınızı ve mektup zarfınızı oluşturabilirsiniz. Buyurun mektupları beraber inceleyelim.

Mektup Örnekleri – Mektup Nasıl Yazılır?

Mektup, belirli bir amaç için ve belirli bir kişiye gönderilen yazılı bir iletişim aracı olarak kullanılır.

Arkadaşa Mektup Örnekleri

12/03/1987

Değerli Dostum Deniz,
Uzun yıllar oldu görüşmeyeli. Mahallemizden taşındığınız o günden beri; seninle olan dostluğumuzu, kardeşliğimizi, beraber geçirdiğimiz güzel anları asla unutmadım. İçimde hep senin gibi bir dostun boşluğunu hissettim. Hiç kimseyle dost olamadım seninle olduğum kadar. Hatırlarsın; babanlar taşınma kararını son anda almışlardı ve o telaşla oturup düzgün bir şekilde konuşma fırsatımız olmamıştı. Taşınacağınız şehri söylemiştin; fakat gerisini sen de bilmiyordun. Siz gittikten sonra da bana senin tam adresini verebilecek biri çıkmadı.

O zaman ikimiz de on bir yaşındaydık. Aradan dokuz yıl geçmiş, dile kolay. Dokuz yılda neler unutulmaz ki! Lakin ben, senin dostluğunu, sıcaklığını asla unutamadım. Geçen gün bizim mahallenin bakkalı Hamit Amca ile babam arasında geçen bir konuşmaya kulak misafiri oldum. Hamit Amca, birkaç gün öncesinde bir taziye için Malatya’ya gelmiş ve orada tesadüfen, senin babanla karşılaşmışlar. Sonra size misafir olmuş, biliyorsun. Babandan da ev adresinizi almış. Hamit Amca tüm bunları babama anlatırken, içimde tarif edemediğim bir heyecan belirdi. Emin olmak için sordum: ‘’Mahallemizden uzun zaman önce taşınan Deniz’in babası mı?’’ ‘’Evet’’ yanıtını alınca da adresini almakta gecikmedim ve nihayet sana mektup yazmaya karar verdim.

Belli olmaz, belki bir gün yolum sizin oralara düşer. Büyüdük; fakat inan çocukluğumuzu seninle tekrar yad etmek isterim. Mahalledeki birçok arkadaşın sana mektup yazacağımdan haberi var. Hepsinin tek tek selamı var. Kimse seni unutmuş değil. İnanıyorum ki sen de bizi unutmuş değilsindir. Yazacaklarım şimdilik bu kadar. Mektubunu dört gözle bekleyeceğim. Umarım en kısa zamanda yüz yüze görüşme fırsatımız da olur. Allah’a emanet ol.

Eren DEMİRTAŞ

arkadasa mektup ornekleri
Arkadaşa Göndermek İçin Mektup Örneği

 

Sevgiliye Mektup Örnekleri (Aşk mektubu örneği)

01/02/2014

Sevdiğim,
Kısa sürecek de olsa senden ilk ayrılışım dokundu yüreğime. Sen giderken, kalbimden bir parça da koparıp götürdün sanki. Eski işlevini görmüyor sanki. Bazen duracak gibi oluyor bazen de uçacak gibi. Kalbime olan tesirini bu ayrılıktan sonra daha iyi anladım. Meğer ne çok sevmişim seni, ne çok benimsemişim.

Bilmem, sonunda kavuşmak olmasa nasıl dayanırdım. İki hafta sürecek olan bir ayrılık bile bu kadar koyduysa bana, ebedi bir ayrılık ne yapardı düşünmek bile istemiyorum. Sensiz günlerim gecelere döndü. Beynimin tek meşgalesi sensin artık. Senden gayrı bir şey düşünemiyorum artık. Gecemde, gündüzümde; uykumda, uyanıklığımda; ekmeğimde, suyumda hep sen varsın. Bilsen ne kadar çok özledim seni. İki gün geçti, dile kolay; ama sen gel bir de onu kalbime sor. Telefonda da konuşuyoruz; ama nedense bunları sana anlatacak söz bulamıyorum. Bulduğumda da tıkanıp kalıyorum.

Teknolojinin nimetlerinden yararlanıp sana bir elektronik mektup gelmek az önce geldi aklıma; zira kendimi yazı ile daha iyi ifade edebiliyorum. Sesini duymak, heyecanlandırıyor beni. Bu yüzdendir ki sana olan aşkımı bir türlü haykıramıyorum. Seni çok seviyorum biriciğim. Seni çok çok seviyorum. Dönüşünü büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum.

     Aşığın Mecnun

sevgiliye mektup
Aşk Mektubu Örneği

Öğretmene Mektup Örneği

01/02/2014

Kıymetli Türkçe Öğretmenim Behiye KOÇAK,

Ben 1999-2000 eğitim-öğretim yılında görev yaptığınız Kâhta Anadolu Lisesinde, 7. Sınıf öğrencisi iken sizinle tanışma fırsatı bulmuş bir öğrencinizim Bu mektubu size göndermemek üzere yazıyorum. Siz bilmeseniz de ben ve benim gibi binlerce öğrenci bilir ki siz gerçek bir eğitimcisiniz. Ben, belki de hayatını değiştirdiğiniz binlerce öğrenciden sadece birisiyim.

Evet, gerçekten hayatımı, hayata bakış açımı değiştirdiniz. Öğrencilik yıllarımda değerli olduğumu, ilgi göstermeye değer biri olduğumu hatta insan olduğumu ilk defa sizinle öğrendim. Köyden ilçeye okumak için gelen; ancak okulun anlamını kavrayamayan, ders çalışmayı ve nasıl ders çalışılması gerektiğini dahi bilmeyen pısırık, sessiz bir öğrenciydim. İki üç yıl dersime girip de ismimi öğrenmiş belki de tek öğretmenim bile yoktu.

Dersime girdiği ilk günden adımı öğrenmiş ve bana adımla hitap etmiş ilk öğretmenim ve hayatım boyunca model olarak gördüğüm tek öğretmensiniz. Değerli öğretmenim, Türkçe ders notu her dönem 1 olan benim gibi bir öğrencinin ders notunu daha ilk dönemden 5 yapmasını sağlayan sizsiniz. Bunu, elbette ki sadece adımı öğrenerek başarmadınız. Ama yüreğim ve beynimdeki volkanların patlamasını onunla sağladınız. Her birimize tek tek değer verişiniz; her şeyi dersten ibaret görmeyişiniz, gerektiğinde güldürüp gerektiğinde hüzünlendirişiniz, hayatın arasına dersleri sıkıştırışınız bana ilk defa bir dersi sevdirdi.

Sadece adımı öğrenmenizin şerefini hak edebilmiş olmak için sıkı sıkı çalıştım derslerinize. Yirmi sorudan 17 yanlış yapsam da asla bırakmadım, pes etmedim. Sizin ektiğiniz tohumların meyvesini nihayet aldım. Ömrüm boyunca size minnettar kaldım. Teşekkür ederim öğretmenim, çok teşekkür ederim.
Rıdvan ÖZKAN

ogretmene mektup ornekleri
Öğretmene Mektup Örneği

VALİYE MEKTUP ÖRNEĞİ

04/10/2008

Sayın Valim,

Bu mektubu size, valisi bulunduğunuz ilin sıradan bir vatandaşı olarak yazıyorum. Duyduk ki yeni bir göreve tayin edildiğiniz için güzel ilimizden ayrılacakmışsınız. Vali olarak görevli bulunduğunuz süre boyunca bizler için yaptığınız tüm hizmetler için size müteşekkiriz. Bu mektubu sadece ben yazıyorum belki; ama her hemşerimizin bu konuda benimle hemfikir olduğundan emin olabilirsiniz.

Kısa bir sürede geçekten büyük işler başardınız, ilimizi çevre illere örnek olacak bir seviyeye getirdiniz. Muhtaç durumda olan insanlara uzattığınız el ile binlerce kişinin hayır duasını aldınız. Hayır duasını aldığınız kişilerden birisi de benim. Ama benim hayır duam bana yapılan yardımdan değil; ihtiyaç sahiplerinden gerçekten esirgemediğiniz, şehrimizi güzelleştirdiğiniz ve tüm Türkiye’ye tanıttığınız içindir.

Eminim ki tüm bu güzelliklere, bundan sonra bulunduğunuz görevlerde de devam edecek ve ilkelerinizden asla ayrılmayacaksınız. Gerçekten hizmet etme prensibi ile yola çıkan insanlar, büyük işler başarabiliyorlar. Hizmeti kendine prensip edinen ve gerçekten büyük işler başaran insanlardan biri de sizsiniz. Yeni görevinizde de başarılı olacağınızdan asla şüphem yok. Allah yolunuzu ve bahtınızı açık etsin.

Erkan CEBELİ

valiye mektup ornegi
Valiye Mektup Örneği

 

KURUM MEKTUP ÖRNEKLERİ

05/05/2015

İSTANBUL MERAM PAŞA ORTAOKULU
Sayın Veli,

Okulumuzun 7/C Sınıfında okumakta olan çocuğunuz Jale DESENLİ’nin yıl boyu göstermiş olduğu başarılar ve örnek davranışları sebebiyle size bir teşekkür mektubu göndermeyi bir vazife bildik. Ne mutlu size ki böyle muntazam bir çocuk yetiştirmiş ve bizlere emanet etmişsiniz. Elbette ki öğrencilerin başarısı ve kişiliğinde biz öğretmenlerin de payı büyük; ancak şunun da farkındayız ki ilk eğitim siz ebeveynle başlar ve bizimle devam eder.

Bir heykeltıraşa yontamayacağı bir taş verirseniz, onunla bir sanat eseri oluşturması imkânsız olur. İşte, siz bize en uygun taşı verdiniz. Bize düşen de o taştan mükemmel bir sanat eseri çıkarmak; yani çocuğunuzu en güzel şekilde yetiştirmektir.

Size tekrar teşekkür eder okul ile bağlantınızın daha da artmasını dileriz.

    Şehmus AKINCI

    Okul Müdürü

kuruma mektup ornekleri
Kurum Mektup Örnekleri

 

Atatürk’e Mektup

Atam,

Biliyor musun, bugün, senin Samsun’a ayak bastığının 98.ci yılı. Böyle kutlu, böyle mutlu bir günde içimden sana bir mektup yazmak geldi. Böylece hem içimi boşaltmış hem de seni bir kez daha yad etmiş olurum. Atam, bu satırları sana maalesef üzülerek yazıyorum. Öyle ki senin bıraktığın mirasın layığını yerine getiremedik. Sen ki insanları bilimden uzaklaştıran her türlü hurafeyi yasakladın, insanları müspet ilime, gerçeğe yönlendirdin; fakat senden sonra da insanlar bildikleri yoldan gitmeye devam ettiler. O her zaman sözünü ettiğin ”muasır medeniyet”e bir türlü ulaşamadık. Gelişmiş ülkeleri hala yıllarca geriden takip ediyoruz.

Atam, senin anlayışında, senin gibi ileri görüşlü bir liderimizin olmasını ne kadar isterdim. Ama hala umutluyum. Bir Mustafa Kemal Atatürk doğduğuna göre, yeni bir Atatürk daha doğabilir. İnanıyorum ki gün gelecek ve senin gibi bir kurtarıcı gelerek ülkemizi gerçek muasır medeniyet seviyesine çıkaracaktır.

 Hande GÜMÜŞ

10 YIL SONRAKİ GELECEĞİME MEKTUP

Merhaba Ahmet,

Ben Ahmet. Yani sen, daha doğrusu yine ben. Bu mektubu sana 10 yıl öncesinden yazıyorum. Şu anki hedeflerimden, ideallerimden ve çalışmalarımdan yola çıkarak, aslında 10 yıl sonraki halimi az çok tahmin edebiliyorum.

Şayet Allah yeterli ömrü verdiyse ben, yani sen şu anda bir ilkokulda sınıf öğretmenliği yapmaktasın. cıvıl cıvıl öğrencilerin var. Evlenmişsin ve dünya tatlısı bir çocuğun var. Hatta eşin ikinci çocuğuna gebe. Şehrin kalabalığından uzak, sakin ve kenar bir mahallede kendine küçük ama şirin bir ev yaptırdın. Küçük bir de bahçen var. Bahçende sebze yetiştirmekte ve mis kokulu çiçeklerle zaman geçirmektesin.

Tüm bunlar olmuş olmalı; zira bir insan bir şeyi çok ister ve onun olması için çok emek harcarsa, o şey mutlaka olur derler. Ben de gerçekten de tüm bunları çok istiyor ve gerçekleşmesi için de olağanüstü bir çaba sarf ediyorum. Şu an 17 yaşındayım ve bahsettiğim gelecek için temellerimi hazırlıyorum. 10 yıl sonrasını büyük bir sabırsılıkla bekliyorum. O gün gelince ben sen olacağım.

 Ahmet GÖNÜLALAN

ZARF ÖRNEKLERİ (MEKTUP ZARFI ÖRNEĞİ)

zarf ornekleri
Mektup Zarfı Hazırlama

Gördüğünüz gibi sizlere hem mektup örnekleri sunduk hem de zarf örneği. İşinize yaraması dileğiyle…


Diğer Mektup Örnekleri İle İlgili Konularımıza Aşağıdaki Bağlantılar Üzerinden Erişim Sağlayabilirsiniz.


Yorum yapın