Sabır ile İlgili Kompozisyon

SABIR

Sabır; gerçekleşmesini beklediğimiz herhangi bir iş, olay veya durumun neticelenmesini sükunet içinde beklemek olarak tanımlanabilir. Her insanda olması gereken önemli duygulardan birisidir. Aceleye getirilen işlerin istenen şekilde bitirilmesi çok zordur. İnsanlar gerçek başarıyı emek vererek, azmederek ve sabır göstererek yakalayabilir. Sabırlı olmayan kişi istediği şeyin bir an önce gerçekleşmesini ister. Bunun için de ya acele eder ya da işini yarım yamalak bir şekilde bitirmeye çalışır. Bu da işin veriminin düşmesine ve kişinin zarar etmesine sebep olur.
Bazı işlerin başarılması gerçekten güçtür. Ancak sabırla devam edildiğinde yapılamayacak iş yoktur. Örneğin bir insanın bağlamayı çok güzel bir şekilde çalması için yaklaşık bir yıl boyunca çalışması, pratik yapması gerekir. Bilindiği gibi bağlama çalmaya heveslenmiş birçok insan olur. Ancak bu insanlardan, gerçekten sabırlı olanlar onu çalmayı öğrenebilir. Sabırsız olanlar ise başaramayacaklarını düşünerek bağlama çalmayı bırakırlar. Oysa biraz sabır gösterip çalışmaya devam etseler belli bir süre sonra onu çok iyi çalabildiklerini göreceklerdir. Hayatımızdaki işlerin çoğu böyledir. Belli bir süre emek verilmediği takdirde başarılması imkansızdır. Okul hayatımızda da aynı şeyi söylemek mümkündür. Özellikle matematik dersi için buna güzel bir örnek verilebilir. Matematik, ülkemizdeki öğrencilerin en çok başarısız olduğu derslerden biridir. Matematiği gerçekten iyi çözebilen çok az kişi vardır. İşte bu kişiler azminden asla vazgeçmeyen ve yeteri kadar sabreden kişilerdir. Matematik öyle bir derstir ki ilk çalışıldığında anlaşılmadığı sanılır. Ancak sabırla çalışmaya devam edenler, bir süre sonra görürler ki artık her konuyu anlayabiliyorlar ve her soruyu çözebiliyorlar. İşte, bu sabrın zaferidir. Sabreden kişinin hak ettiği karşılıktır.
Sabrımızı asla yitirmemeliyiz. Hayatımızda karşılaştığımız sıkıntı ve belalara da sabır göstermeliyiz. Bilmeliyiz ki bu dünyada yaşadığımız her şey gelip geçicidir. Bugün kötü olan durumumuz yarın iyi olabilir. Bu nedenle hem ümitli hem de sabırlı olmakta yarar vardır. Ayrıca başarılması gereken zor bir işle karşılaştığımızda sabırla çalışmalı ve zaferin gelmesini beklemeliyiz.

Yorum yapın