Tembellik ile İlgili Kompozisyon

TEMBELLİK


   Her insanın, bu dünyada kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamak için çalışması, bir iş edinmesi gerekir. Yahut öğrencilerin, güzel bir gelecek kurması için derslerine özen göstermesi ve düzenli çalışması gerekir. Tembellik; bu amaçları gerçekleştirmenin önünde olan büyük bir engeldir. İradesine sahip olamayan kişiler, tembel olurlar ve amaçlarını gerçekleştirmek için çalışmaya gerek duymazlar. Bu nedenle de hayatlarının her evresinde başarısız olurlar.

   Tembellik insanın en büyük düşmanlarından birisidir. Çünkü kişinin kendisi için bile faydalı işler yapmasına engel olur. Örneğin bir öğrenci tembelliğinden dolayı ders çalışmadığı için başarılı olamaz ve üniversiteyi kazanamaz. Bu yüzden geleceğini teminat altına alacak olan bir üniversite bölümü kazanamaz ve meslek sahibi olamaz. Ya da maddi durumu yerinde olmayan bir adam, tembelliği yüzünden iş aramadığında veya bulduğu işlerin zor olduğunu ileri sürerek işi bıraktığında kendisi de ailesi de zor durumda kalır; hatta belki de açlıkla karşı karşıya kalır. Tembel insanların iş bulması da çok zordur. Özellikle kendisinin tanındığı yerlerde iş arayanlar kolay kolay iş bulamazlar. Çünkü herkes onun tembel olduğunu ve iyi bir şekilde çalışmayacağını bilir. Oysa çalışkan insanlar her zaman aranan kişiler olurlar, ayrıca herkes tarafından sevilir saygı görürler.

   Tembelliğin hiçbirimize faydası yoktur. Tembel olanı Allah da sevmez. Çalışkanlık ise büyük bir erdemdir, ibadetin yarısıdır. Hepimiz istersek tembelliğimizi kolayca yenebiliriz. Örneğin ders çalışma konusunda tembelsek, belli bir sür zoraki de olsa ders çalışmaya devam etmeliyiz. Buna bir süre devam edersek çalışmaya alışmış oluruz ve böylece tembellikten kurtulabiliriz.

Yorum yapın