Türk Harf Devrimi Haftası ile İlgili Kompozisyon

                                                    Türk Harf Devrimi Haftası

  Bilindiği gibi Türklerin İslamiyeti kabul etmesi ile birlikte Arap alfabesi kullanılmaya başlanmıştı. Ancak Arap alfabesi Türkçeye tam bir uyum sağlayamıyordu. Bu alfabe ile Türk dilindeki ahengi sağlamak çok zor oluyordu. Aynı şekilde bu alfabedeki belli belirsiz işaretler okuryazar oranının düşük olmasına sebep oluyordu.

  Tüm bunların farkında olan Atatürk’ün de büyük girişimleri ile 1 Kasım 1928 tarihinde Arap alfabesi yerine, bugün kullandığımız Latin alfabesi getirildi. Böylece hem dünya genelindeki ülkelere ayak uydurulmuş oldu hem de okuryazar sayısının kısa sürede artması sağlanmış oldu. Milletin bu alfabeyi hızlı öğrenmesi için büyük seferberlikler başladı. Ülkenin her bir köşesinde millet mektepleri açılarak yeni alfabe yaşlı-genç, kadın-erkek herkese öğretilmiş oldu. 

  Arap alfabesinin kaldırılarak yerine Latin harflerinin getirildiği 1 Kasım-7 Kasımı kapsayan hafta da Türk Harf Devrimi Haftası olarak kabul edildi. Her sene bu tarihlerde Türk Harf Devrimi ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Türkçe, gerçekten de Latin alfabesine çok uyumlu bir dildir. Öğrenilmesi, okunması ve yazılması çok daha kolaydır. Ayrıca bu harflerle dilimizin zenginliği daha fazla gün yüzüne çıkmış oldu.

Yorum yapın