Kumar ile İlgili Kompozisyon

                                                                              Kumar

   ”İçki öldürür, kumar söndürür, spor güldürür.” diye bir söz vardır. Kumarın söndürdüğünü, yani elde avuçta ne varsa kaybettirdiğini, nice ocaklar söndürdüğünü anlatır. evet, kumar gerçekten de birçok ocağın yani ailenin sönmesine, yıkılmasına, dağılmasına sebep olmuştur.   Kumar öyle kötü, öyle zararlı bir alışkanlıktır ki ona alışanlar, bir daha kolay kolay bırakamazlar. Kumar, insanların beyinlerini tamamen kendisine esir eder. İstediği gibi kullanır. Zararını kurtarma derdinde olan kumarbazlar, kazanayım derken çok daha fazlasını kaybederler. Ve öyle bir an gelir ki ellerinde avuçlarında hiçbir şey kalmamıştır. Eşinin, çocuklarının rızkını kumar masalarında kaybederler. Aslında kaybettikleri sadece para veya mal değildir. Onlar, onurlarını, şereflerini de kaybetmiştir. Zira çocuklarının rızkından kısarak, onları aç perişan bırakarak kumarda yediren bir insanda haysiyet ve şereften bahsetmek mümkün değildir.

Kumar, en sinsi kötü alışkanlıklardan birisidir. İnsanları kendisine yavaş yavaş alıştırır. Ona alışan kişinin tekrar kurtulması pek mümkün olmaz. İlk etaplarda sadece oyunla başlayan, daha sonra çayına, yemeğine oynanan kumar, gitgide ilerler ve neticede yüklü miktarda paralar için oynanır. İnsan zarar ettikçe daha fazla oynamak, zararını gidermek ister. Oysa durum hiç de umulduğu gibi olmaz. Bir kere batan, iyice batar ve elinde avucunda hiçbir şey kalmadığı gibi çeşitli kişilere borçlanarak, evini, arabasını bile satmak zorunda kalır. Geriye yıkılmış bir aile, boşanmış bir çift ve ortada perişan hale gelmiş çocuklar kalır.

Çocuklarımızı kumar illetinden korumalıyız. Onları dışarıda gereğinden fazla serbest bırakmamalıyız. Zamanlarını böyle boş ve faydasız şeylerle değil, daha yararlı şeylerle geçirmeleri için onlara imkanlar sunmalıyız.

Yorum yapın