Efsane Örnekleri (Uzun ve Kısa)

Efsane Örnekleri (Uzun ve Kısa)

Efsane, kulaktan kulağa aktarılarak günümüze kadar gelen, eskiden yaşandığı düşünülen olağanüstü olaylara verilen isimdir. Efsane ile destan arasında sıkça karıştırma yapılsa da, aslında ikisi arasında temel farklar bulunmaktadır. Destanlar genellikle savaş, kahramanlık, göç gibi büyük temaları işler ve genellikle şiirsel bir dille yazılırken, efsanelerde daha basit konular ele alınır. Bu açıdan masallara benzerlik gösterirler. Efsanede anlatılan olayın olağanüstü olduğu kabul edilse de, yine de insanlar tarafından, gerçekten de yaşandığı düşünülmektedir.

Sizler için efsane örnekleri hazırlamaya çalıştık. Efsane örneklerine göz atarak sizler de efsane metin türüne örnekler yazabilirsiniz. Biz, bu sayfada, daha önce hiç ele alınmamış efsanelerden örnek vermeyi uygun gördük. Umarız kısa efsane örnekleri ve uzun efsane örnekleri herkesin işini görecektir.

Dilerseniz aşağıda yazdığımız dökümanları PDF formatında İndirebilirsiniz.

 

Efsane Örnekleri

Efsane Örneği 1

Altın Arılar

Bir zamanlar, tüm zamanlarını define aramakla geçiren iki kişi varmış. Bir gün yine define ararlarken açık işaretlere rastlamışlar. Definenin yerini tespit edip kazmaya başlamışlar. Onlar kazarken, yerin derinliklerinden arı vızıltıları geliyormuş; fakat defineciler duruma pek anlam verememişler.

Kazmaya devam etmişler. Sonunda, altınların saklanmış olduğu sandığa varmışlar. Sandığın kapısını açar açmaz binlerce arı bunlara saldırmaya başlamış. Can havliyle kendilerini korumak için arılara vurmaya başlamışlar. Derken arıların tamamı uçup gitmiş. Defineciler üzerindeki şoku atlatıp da kendilerine geldiklerinde yerdeki altınları görmüşler. Meğer can havliyle vurdukları tüm arılar altın olup düşmüş yere.

Defineciler, geriye kalan arıların izini sürmüş ve bir mağaraya girdiklerine karar vermişler. Mağaraya girdiklerinde, kendilerini yarı arı yarı insan arı kraliçesi karşılamış. Definecileri ne kadar uyardıysa da lafını dinletememiş. Arılara emir vermiş ve tüm arılar bu adamlara saldırarak onları sokmuşlar. Bu iki adam, hala Malatya’daki bir mağarada heykel suretinde bulunmaktadır.

Efsane Örnekleri 1
Efsane Örnekleri 1

Efsane Örneği 2

Üç Göze Efsanesi

Bundan yüzyıllarca evvel, Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde yaşayan iki aile, o bölgenin tek su kaynağı olan Gürüce su kaynağı üzerine tartışırlar. Bu su artık çiftçilere yetersiz geldiği için, bostan sulamada kimin hangi sırayla suyu kullanacağına bir türlü karar veremezler.

Mesele, kısa sürede iyice kızışır ve taraflar artık kan dökmeye karar verirler. Bir gün bu iki aile ölümü göze alır ve şöyle derler: ”Yarın gelip bu su başında çarpışacağız. Kim ki hayatta kalırsa, o suyu artık onlar kullanacaktır.” Ertesi gün karar verdikleri gibi suyun başına silahları, bıçakları ile giderler. Ancak oraya gittiklerinde hepsinin ağzı açık kalır. Zira Gürüce su kaynağının suyu o kadar çok artmıştır ki tüm ilçeye yetecektir.

İşin enteresan kısmı ise şudur: Kocaman bir kaya parçası, bu su kaynağının tam ortasında durmakta ve suyu üç eşit parçaya bölmektedir. Bir parçası birinci ailenin topraklarına doğru, ikinci parçası diğer ailenin topraklarına doğru, bir parçası da ortaya doğru akmaktadır. Böylece hem bu iki ailenin isteği gerçekleşmiş, hem de civardaki diğer çiftçilerin su ihtiyacı giderilmiştir. Bu olayın, Allah’ın bir lütfu olduklarını düşünmüş ve çarpışmaktan da vazgeçmişlerdir. Barışıp, bundan sonraki yıllarda da mutlu mesut yaşamışlardır.

Bugün hala Gürüce suyu buz gibi ve tüm bereketiyle akmaya devam etmekte, Çelikhanlı çiftçilere can suyu olmaya devam etmektedir.

Efsane Örnekleri 2
Efsane Örnekleri 2

Efsane Örneği 3

Ay Işığında Dans

Efsaneye göre, binlerce yıl önce antik Yunan’da, Ay Tanrıçası Selene’nin yeryüzünde dolaştığına inanılırdı. Bir gece, bir çoban genç kız Endymion’u dağda uyurken gördü. Endymion’un güzelliğine hayran kalan Selene, ona aşık oldu. Ay tanrıçası her gece gökyüzünde parlıyor olsa da, geceleri gizlice yeryüzüne inerek sevgilisi Endymion’u ziyaret ederdi. Bu aşk, zamanla insanlar arasında dilden dile dolaşarak efsaneye dönüştü. Günümüzde bile aşıkların ay ışığında buluştuklarına dair romantik inançlar bu efsaneden türemiştir.


Ormanın Şarkısı: Peri Kızının Melodisi

Ormanın derinliklerinde, büyülü bir peri kızı yaşardı. Adı Melodi idi. Melodi’nin şarkıları doğanın ritimlerini takip eder, kuşlar ve rüzgar bile onun melodisine eşlik ederdi. Bir gün, ormanda kaybolan bir gezgin, Melodi’nin şarkılarını duydu. Şarkıları o kadar etkileyiciydi ki, gezgin peri kızının yanından ayrılamadı. Melodi, ona yolu gösterdi ve ormana olan sevgisini anlattı. O günden sonra, gezgin ormana asla yabancılaşmadı ve her bahar, Melodi’nin şarkısını rüzgarın sesinde duydu.


Denizin Sırrı: Nereid’in Hediyesi

Efsaneye göre, Ege Denizi’nde derinlerde yaşayan güzel bir deniz perisi vardı, adı Nereid. Denizkızı Nereid, insanlara hayallerini gerçekleştirme gücü verdiği söylenirdi. Bir balıkçı, fırtınada gemisi battığında, Nereid’in çağrısını duydu ve ona doğru yüzmeye başladı. Derinlerde, Nereid ona bir deniz kabuğu hediye etti. Kabuğu açtığında, içinde sonsuz bir hazine olduğunu gördü. O günden sonra, balıkçı her zaman denizle birlikte yaşadı ve herkes ona “Denizin Adamı” diye hitap etti.

NOT: Verdiğimiz efsane örnekleri zaman zaman çeşitli bölgelerde farklı versiyonları ile anlatılır. Biz de efsane örneklerine kendimizce bir şeyler katarak size uygun örnekler sunmaya çalıştık. Umarız ki efsane örneklerini beğenirsiniz.

Yorum yapın