Emek Yemek Getirir Konulu Deneme Yazısı

EMEK YEMEK GETİRİR

En sevdiğim ve hayatıma da her an tatbik ettiğim ender sözlerden birisidir; zira sözün ortaya çıkardığı neticeleri bizzat yaşayan birisiyim. Belki istisnası vardır; lakin bunca ömrümde emek verip de karşılığını alamayan kimse ile karşılaşmadım. Arada bir ”Ben çok emek verdim ama karşılığını alamadım.” diyenler olduysa da, o kişilerin gerçekten yeteri kadar emek verip vermediklerinden şüphe duydum.

Hayatımızda bizi mutlu edecek, bize güzel yaşam standartları sunacak neredeyse her şeye kavuşmak için belli bir emek vermemiz, o şey için çalışıp didinmemiz şarttır. Hele de bir şeyleri elde etmenin bu kadar zor olduğu günümüz koşullarında… Atalarımız ne güzel söylemiş: Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer. Güzel neticeler almak isteyen herkes, o uğurda çaba sarf etmeli, bazı imkanlarından feragat etmeli ve sabretmelidir. Yazın o kavurucu sıcağında tarlasında, bahçesinde alın teri döken emektar çiftçi elbette ki kışın da ürettiklerini keyif içinde yiyecektir; çünkü o hak etmiştir.

Biz düşen sorumluluklar henüz çocukluk yaşlarımızda başlar. İlkokul çağlarımızda bile belli başlı sorumluluklarımız vardır. Bu sorumluluklarımızı yerine getirdiğimiz müddetçe bir sonraki basamağa başarı ile ilerleyebiliriz. Bir düşünün, ilkokulda veya ortaokulda emek vermeye bir çocuğun iyi eğitim veren bir liseye yerleşmesi mümkün müdür? Elbette hayır. Peki, iyi bir lisede okuyamamanın neticeleri nelerdir? Öncelikle iyi bir üniversite bölümü kazanamamaktır. Bu da neredeyse tüm yaşamımızı etkiler. Bazen istemediğimiz mesleği icra etmek zorunda kalırız. bazen ise tamamen işsiz kalırız. Tüm bunlar da ileriki yaşantımızı hatta çocuklarımızın hayatını etkilemektedir.

Öte yandan, ilkokul çağında üzerine düşen sorumluluğu yerine getiren, derslerine ilgi gösteren, tüm zamanını sokakta veya televizyon/bilgisayar başında geçirmek yerine ders çalışan, kitap okuyan öğrenci başarılı olacak ve belki de iyi bir üniversitenin en önemli koşulu olan iyi bir lisede eğitim alma şansını elde edecektir.

Bu dünyada emek veren kimsenin emekleri zayi olmaz. Bazen zamanında bazen geç de olsa o kişi emeğinin karşılığını muhakkak alacaktır. Bu nedenledir ki çalışmaktan, emek vermekten asla yılmayın. Bugün ektiğiniz ne ise, yarın biçeceğinizin de o olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Yorum yapın