Tomris Uyar Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
Türk öykü yazarı ve çevirmen olan Tomris Uyar 15 Mart 1941 yılında doğmuştur. Şimdiki adı Robert Koleji olan İngiliz Kız Ortaokulunda Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde eğitim görmüştür. 1961 yılında burayı tamamlamıştır. 1963 yılında ise İstanbul üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı olan Gazetecilik Enstitüsünü bitirmiştir. Papirüs dergisinin kurucuları arasında yer almaktadır. Dönemin ünlü dergileri arasında yer alan Soyut, Varlık, Yeni Dergi gibi dergilerde eleştiri, deneme, kitap tanıtma yazıları yayımlamıştır. 1979 yılında “Yürekte Bukağı” ile 1986 yılında ise “Yaza Yolculuk” eseri ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştır. 60’ı aşkın çevirisi bulunmaktadır. Tomris Uyar’ın günlükleri “Gündökümü” başlığı altında yayımlanmıştır. Sait Faik Hikâye Armağanı ödülünü kazandığı Yürekte Bukağı ve Yaza Yolculuk öykü kitapları büyük ses getirmiştir. Yine dönemin önemli şairlerinden olan Turgut Uyar ile evlenmiştir. Bu evlilikten Hayri Turgut Uyar isimli çocukları dünyaya gelmiştir.
==============================================================================================
UZUN
Eserleri
Günlerin Tortusu (1980), Yürekte Bukağı (1979), Gündökümü (1975), Babayasaları (1989), Gezegen Kızlar (1983), İpek ve Bakır (1971), Dizboyu Papatyalar (1975), Yaza Yolculuk (1986), Ödeşmeler (1973), Rus Ruleti (1985), Aramızdaki Şey (1997), İstanbul’ da Zaman (2000)
Tomris Uyar Hayatı Uzun
Tomris Uyar 15 Mart 1941 tarihinde doğmuştur. Arnavutköy Amerikan Kız Kolejini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne bağlı olan Gazetecilik Enstitüsünü bitirmiştir. Ayrıca Papirüs dergisinin kurucuları arasında yer almaktadır. Çeşitli dergilerde kitap tanıtma yazılar, deneme ve eleştiri yazıları yayımlamıştır. 2 tane eseri Sait Faik Hikâye Armağanı ödülü kazanmıştır. Kendisi gibi şair olan Turgut Uyar ile evlenmiştir. Zamanın en güzel kadınları arasında yer almaktadır. Hayliyle de bu diğer şairleri kendisine çekmiştir. Kendisi ile ilgili 3 büyük şair onun adına şiirler yazmıştır. Ancak Tomris Uyar buna karşın kendisini önemsemeyen tavırları ve ona yazılan yazıları sevmeyişi ile bilinirdi. Kendisine nesnel baktığı için kendisine yazılan şiirlere de nesnel bakabilmiştir. Bu nedenle de kendisine yazılan şiirlerin etkisine kendisini kaptırmamıştır. Hiçbir zaman kibir ve gurura kapılmamıştır. Çok iyi bir öykü yazarıdır. Bu nedenledir ki İkinci Yeni şiiri döneminde tek bir dize bile yazmamıştır. O her zaman sahip olunamayan kadın olarak bilinirdi. Dost kaldığı, âşık olduğu ve evlendiği şairlerin hepsi de onu ellerinden kaçıracakmış gibi hissederdi. O her zaman güvenli bir liman yerine açık denizlerde yol almayı sevmiştir. Bu nedenledir ki hayatı hiçbir zaman ciddiye almamıştır.
Tomris Uyar Edebi Kişiliği
Öykü yazmadan önce Türkçe’nin kıvrak ve esnek yapısını denemek için Varlık dergisinde “Şeker Bebek” eserini çıkardı. Bu yıllarda Ülkü Tamer ile evliydi yazar. Ancak kızları henüz birkaç aylık iken boğulması ve ölmesi sonucu ayrılıklarının başlangıcı olmuştur. Ayrılmış olsalar da hep dost kaldılar ve aşklarını hiçbir zaman anlatmadılar. Tomris Uyar dönemin ünlü yazarlarından olan Tomris Uyar ile evlendi. Tomris Uyar hakkında birçok ünlü şairin ona yazdığı şiirler bulunmaktadır. Ülkü Tamer, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Edip Cansever Tomris Uyar hakkın şiirler yazmıştır. Özellikle de Cemal Süreya hayatı boyunca yazdığı çoğu şiiri Tomris Uyar için yazmıştır.

Yorum yapın