Ümit Yaşar Oğuzcan Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
Ümit Yaşar Oğuzcan 22 Ağustos 1926 tarihinde Mersin’de doğmuştur. Hayatı boyunca birçok esere imza atmıştır. Ümit Yaşar Oğuzcan Mersin’in Tarsus ilçesinde doğmuştur. 1946 yılında Eskişehir Ticaret Lisesi’ni bitirmiştir. Daha sonrasında ise ünlü yerel bir bankaya girerek Ankara, Adana ve İstanbul gibi yerlerde çalışmıştır. Buralarda halkla ilişkiler müdür yardımcı olarak 30 yıl çalışmıştır ve daha sonrasında kendi isteği ile de 1977 yılında emekliye ayrılmıştır. Daha sonrasında ise İstanbul’da kendi adına taşıyan bir sanat galerisi kurmuştur.
Verdiği birçok eser ile birlikte günümüzde en çok bilinen şairlerden birisidir. Şiir hayatına 1940 yılında “Yedigün Şairleri” arasında başlamıştır. Çeşitli alanlarda birçok eser vermiştir. Şiir, antoloji, düzyazı kitabı, biyografik eser olmak üzere 50 ye yakın kitap çıkarmıştır. 33 şiir kitabı, 4 düzyazı kitabı, 13 antoloji be biyografik eser vermiştir. Şiirlerini genellikle Faruk Nafiz Çamlıbel duyarlılığında vermiştir. Aşk, özlem, ayrılık temalarını işlemiştir.
================================================================================================
UZUN
Eserleri
Dolmuş (1955), Yeni Dünya Rekoru (1961), Mustafa Kemal’i Düşünüyorum, Üstüme Varma İstanbul (1961), Göbek Davası (1968), Halktan Yana (1969), Rübailer (1972), Acılar Denizi (1973), Hüzün Şarkıları (1963), Sevenler Ölmez (1962), Her Gece Sen
Ümit Yaşar Oğuzcan Hayatı Uzun
Türk ünlü şairlerimizden olan Ümit Yaşar Oğuzcan 22 Ağustos 1926 tarihinde Tarsus’ta doğmuştur. Yaşamı boyunca çeşitli türlerde birçok eser vermiştir. Eskişehir Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra bir bankada çalışmaya başlamıştır. Adana, İstanbul, Ankara’ da çalışmıştır. Bu bankada halkla ilişkiler müdür yardımcısı olarak görev yapmıştır. İş hayatında 30 yılı doldurduktan sonra kendi isteği ile emekli olmuştur. İstanbul’da sanat galerisi kurarak buraya kendi ismini vermiştir. Hayatı boyunca birçok eser veren şair döneminin en çok bilinen şairleri arasındadır. Şairlik kariyerine 1940 yılında “Yedigün Şairleri” arasında yazarak başlamıştır. Şiirlerini Faruk Nafiz Çamlıbel duyarlılığında ve özlem, ayrılık, aşk gibi temalar doğrultusunda yazmıştır. Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiir kitapları birçok dile çevrilerek şairin dünya çapında da ün kazanmasını sağlamıştır. Çok kısa sürede çok fazla şiir yazmıştır. 30 u aşkın şiiri bulunmaktadır. Şiirlerinin yanı sıra biyografik yazıları, düzyazı kitapları da bulunmaktadır. 1973 yılında oğlu Vedat Oğuzcan’ı kaybettikten sonra şiirlerinde ölüm ve acı temaları görülmektedir. Ümit Yaşar Oğuzcan 4 Kasım 1984 tarihinde 58 yaşında iken hayatını kaybetmiştir.
Ümit Yaşar Oğuzcan Edebi Kişiliği
Şiir yazın hayatına 1940 yılında Yedigün dergisinde başlamıştır. Yedigün şairleri ile birlikte şiir yazmaya başlamıştır. Daha sonrasında ise çeşitli dergilerde şiirler yazmış ve kitaplar çıkartarak kısa sürede ün kazanmıştır. İlk kitabı olan “İnsanoğlu” kitabını 1947 yılında yayımlamıştır. 1948 yılında ise “Deniz Musikisi” adlı eserini çıkarmıştır. 1954 yılında ise üçüncü kitabı olan “Dillere Destan” ı çıkarmıştır. 1955 yılında sonra taşlama, rubai ve dörtlük türünde eserler vermeye başlamıştır. Bir dönem yurtdışına da çıkarak burada yaşadığı anılarını “Avrupa Görmüş Adam” ismi altında Cumhuriyet gazetesinde yayımlamıştır.

Yorum yapın