Yalvaç Ural Hayatı Eserleri Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
1945 yılında memur bir ailenin çocuğu olarak Konya’da dünyaya gelmiştir. Annesi ilkokul öğretmeni ve babası da Toprak Mahsulleri Ofisi’nde eksper müdürüdür. Değişik il ve ilçelerde öğrenimini sürdürmüştür. Daha çok çocuk edebiyatıyla ilgilenmiş ve eserler vermiştir. Milliyet Gazetesi yazarı ve Miço Dergisi Genel Yayın Yönetmeni’dir.
Eserleri
Bir Gök Dolusu Güvercin, Sincap, Korkulu Bir Gün, Tekir Noktalama İşaretlerini Öğreniyor, Kırmızı Kızlar Çatıları Gizler, La Fonten Orman Mahkemesinde, Alfabe Boyama, Müzik Satan Çocuklar, Anadolu Efsaneleri, Zıpır Bilmeceler, Yeni Zıpır Bilmeceler, Zıpır-Sal Bilmeceler, Zıpır-Matik Bilmeceler, Gözü Boynuz ile İzi Yalnız, Problemli Apartman Çocuğu, Zeka Oyunları, Sihirli Papuçlar, Mırname, Kulağımdaki Küçük Çan. Bunun yanı sıra çocuk edebiyatına pek çok eser kazandırmıştır.
=================================================================================================
UZUN
Yalvaç Ural Hayatı Uzun
Kabataş Lisesi’nde başladığı öğrenimini, Atatürk Erkek Lisesi’nde tamamlamıştır. Bu yıllarda müzik ve edebiyata olan ilgisini fark etmiştir. Lise öğrenimini bitirdikten sonra gazeteci olmayı tercih etmiştir. Bu sebeple Milliyet Gazetesi’nde editör olarak çalışmaya başlamıştır. Gazetecilik mesleğinde pek çok farklı yayınevi ve gazetede görev almıştır. 23 yıl içinde 25 çocuk dergisi yayımlamıştır. Bunun yanı sıra yurtdışında yayımlanan Türkçe çocuk dergilerine katkıları olmuştur. Gölcüğü Küçük Avcılar isimli öyküsü İngilizceye çevrilmiştir ve 1996 yılında Oxford University Press tarafından ortaöğretim çocukları için hazırlanmış olan Dört Küçük Öykücüsü isimli kitapta yayımlanmıştır.
Bununla birlikte Feridun Oral ile hazırladıkları Korkuluğun Kalbi adlı kitabın ilk baskısı Avusturya’da Almanca olarak basılmıştır ve bir yılda iki baskı yapmıştır. Bu kitap aynı zamanda Almanya’da 1995 yılının en çok satan kitapları arasına yerleşmiştir.
Sihirli Papuçlar ilk başta küçük bir kitap olarak basılmıştır. Sonrasında Nederlandse Omroep Stichting isimli Hollanda TV programı bu kitabı çok sevmiştir. Bu sebeple Yalvaç Ural’a 10 bölümlük bilgisayar animasyonlarıyla TV çizgi film dizisi yaptırmışlardır. Aynı eseri TRT tarafından da 27 bölümlük bir çizgi dizi olarak yayınlanmıştır. Animasyonları Denge Animasyon tarafından hazırlanmıştır.
TRT aracılığıyla Sihirli Papuçlar, İsveç, Daminarka, Norveç ve Finlandiya televizyonlarına satılıştır, Almanya’da korsan kaset olarak çıkartılmıştır. Bu eserinin yanı sıra diğer eserlerinin de bazılarının animasyon dizileri hazırlanmıştır.
1996 yılında Müzik Satan Çocukları adlı eseri Çingenece olarak basılmıştır ve bu sayede dünyada ilk Çingenece basılan kitap olarak kayıtlara geçmiştir. Aynı zamanda bu kitap Makedonya’da yardımcı ders kitabı olarak okutulmuştur. Yalvaç Ural’ın şiirleri Yunancaya da çevrilmiştir.
Ural, Sarı Trampet isimli bir çocuk dergisi yayımlamıştır ve bu isimli bir çocuk televizyon programı hazırlamıştır. Aynı zamanda Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde de bu ismi seçmiştir.
65 çocuk kitabı yayımlamış olan Ural, Yetişkinler içinde 4 kitap ve bir de şiir yayımlamıştır. Uluslararası üne kavuşmayı başaran eserleri sayesinde Hollanda’da 5. Uluslararası Çocuk Şiir Festivali’nde Armonikanın Şairi ve Dünya Çocuk şiirinin şampiyonu olarak nitelendirilmiştir.

Yorum yapın