Descartes Kimdir Hayatı Eserleri Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
31 Mart 1596 yılında Fransa’da dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşlardayken annesi Jeanne Brochar’ı kaybetmiştir. Babası Joachim, Britanny Parlamentosu üyesidir. Kendisi, Jesuit Colleege Royal Henry-Le-Grand’a gitmiştir ve burada matematik, fizik eğitimi almıştır. Galileo’nun çalışmalarıyla tanışmıştır. Mezun olunca, babasının isteğiyle hukuk okumuştur. Bir dönem orduya katılmıştır. 11 Şubat 1650 yılında Stockholm İsveç’teyken, Fransız Büyükelçisinin evini ziyaret ettiği sırada ölmüştür.
Eserleri
Regulae ad directionem ingenii (Aklın Yönetimi için Kurallar, 1626-1633), La Geometrie (1637), Principia Philosophiae (Felsefenin İlkeleri, 1644), Les passions de l’ame (Ruhun Tutkuları, 1649), Correspondence (Yazışma, 1657), Responsiones Renati Des Cartes (Yeniden Descartes Cevapları, 1648), Compendium Musicae (Kısa Müzik, 1618), Discours de la methode (Yöntem Üzerine Konuşma, 1637)
==============================================================================================
UZUN
Descartes Hayatı Uzun
Liseden Aralık 1616 yılında mezun olmuştur ve ardından Politiers Üniversitesi’nde babası avukat olmasını istemesi sebebiyle hukuk okumaya başlamıştır. Bir süre sonra profesyonel asker olma isteğiyle, Hollanda’da Nassau’lu Maurice komutasındaki Breda Ordusu’na katılmıştır. Ordudayken Simon Stevin ile birlikte askeri mühendislik üzerine çalışmıştır ve ileri matematik bilgisini geliştirmiştir. Beeckman ile tanışmasının ardından, Beeckman Descartes’in zor bir matematik problemini çözmesinden çok etkilenmiştir ve bunun üzerinde fizik ile matemtiği birbirine bağlayan bir yöntem üzerine çalışmışlardır.
10 Kasım 1619 yılında Almanya’dayken, soğuktan korunmak için fırına kapanmıştır. İçeride kaldığı sürede kendisine felsefe konusunda üç imge gösterildiğini söylemiştir. Fırından çıkana kadar, analitik geometriyi formüllere dökmüştür bunun yanı sıra matematiği felsefeye uygulamayı düşünmüştür. Gördüğü imgeler onun bilgi arayışının merkezini oluşturmuştur. Temel doğruyu bulmak için mantıkla ilerlemenin gerekli olduğunu görmüştür ve düşündüğünü fark etmiştir.
1622 yılında Fransa’ya dönmüştür. Burada birkaç yıl boyunca kalmış ve yöntemleri üzerine makaleler yayınlamıştır. 1623 yılında ise tüm mal varlığını satmış, La Have’ye yerleşmiştir. 1627 yılında La Rochelle kuşatması sırasında Kardinal’ın yanında olmuştur ve yeni felsefesini dinletmiştir. Kardinal da onu bunu yazması konusunda cesaretlendirmiştir.
1628 yılında Hollanda’ya dönmüştür ve 21 yıl boyunca burada yaşamıştır. Burada üniversitede astronomi çalışmaya başlamıştır. Bu dönem Beeckmen ile fikirlerini çalmasını düşündüğünden tartışmaları olmuştur.  Hizmetçi olan Helena Jans van der Strom ile ilişkisi olmuştur ve bu ilişkiden Francine adında bir kızı olmuştur. Kızı 5 yaşındayken kızıl hastalığından hayata veda etmiştir. Döneme göre ters bir hareket olmasına rağmen kızı için gözyaşı dökmüştür.
Hollanda’da çok sık olarak adresini değiştirmiştir. Bu kadar taşınmasına karşın, neredeyse tüm yazılarını burada yazmıştır. Hayatı boyunca matematik ve felsefe üzerine çalışmalar yapmış ve bununla büyük başarı sağlamıştır. 11 Şubat 1650’de İsveç’te hayata gözlerini yummuştur.
Felsefe Çalışmaları
Genellikle doğa bilimlerini geliştirmek için yazmıştır. Onun düşüncesine göre bunların gelişmesi için tek gerekli şey aklın kullanmasıdır. Felsefe onun için bilgiyi somutlaştırmaktır. Duyuların sınırlarını mum ile göstermiştir.

Yorum yapın