Ahmet Arif Kimdir Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği Kısaca

ÖZET

Hayatı Kısaca

21 Nisan 1927 tarihinde Diyarbakır’a bağlı Hançepek semtinde dünyaya gelmiştir. Asıl adı Ahmet Önal olan yazar, lise yıllarına kadar eğitimine Diyarbakır’da devam etmiştir. Daha Sonrasında, Ankara’da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Felsefe Bölümü’nde okumuş ve öğrenciyken tutuklanmıştır. 1940 ve 1955 yılları arasında şiirleri çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Cezası sona erdiğinde Ankara’ya yerleşmiştir. Gazetecilikten emekli olmuştur. 2 Nisan 1991 yılında hayata veda etmiştir.
Eserleri

Hasretinden Prangalar Eskittim (şiir kitabı), Yurdum Benim Şahdamarım (şiir kitabı), Merhaba (şiir), Karanfil Sokağı (şiir), Suskun (şiir), Leylim Leylim (şiir), Otuz Üç Kurşun (şiir), İçerde (şiir), Sen Hep Şerefinle Yaşarsın Baba (şiir), Anadolu (şiir), Akşam Erken İner Mahpushaneye (şiir), Sevdan Beni (şiir), Yalnız Değiliz (şiir), Vay Kurban (şiir), Uy Havar (şiir).
UZUN
Bestelenen Şiirleri

Akşam Erken İner Mahpushaneye (Cem Karaca), Ay Karanlık (Ahmet Kaya), Hasretinden Prangalar Eskittim (Ahmet Kaya, Suavi), Diyarbekir Kalesinden Notlar ve Asiloş Bebe (Grup Yorum, Cem Karaca), Otuz Üç Kurşun ( Cem Karaca, Grup Baran, Zülfü Livaneli, Fikret Kızılok, Onur Akın), Sevdan Beni (Cem Karaca, Fikret Kızılok), Suskun (Fikret Kızılok, Ahmet Kaya, Edip Akbayram), Unutamadığım (Cem Karaca, Grup Baran), Vay Kurban (Grup Yorum, Grup Baran), Uy Havar (Ahmet Kaya).
Ahmet Arif Hayatı Uzun

Öğrenciyken, Türk Ceza Yasası 114. Maddesine aykırı davranma suçundan tutuklanmıştır. 1952 yılında ise gizli örgüt kurma sebebiyle, tekrar tutuklanmıştır. Toplamda 2 yıl boyunca hüküm yemiştir. Cezası bittiğinde Ankara’ya yerleşmiştir. Burada bir sene kopya teknisyeni olarak çalışmış ve Ankara’daki gazete, dergilerde teknik işlerle ilgilenmiştir.
İlk şiiri Millet dergisi tarafından yayımlanmıştır. 1948 ile 1954 yılları arasında yayımlanan şiirleriyle birlikte sanatını ortaya koymuş ve tanınmıştır. İlk ve tek kitabı olan Hasretinden Prangalar Eskittim yayınlanınca çok tepki aldı ve ses getirmiştir. Kitap toplamda 12 yıl içinde 18 baskı yapmıştır. Orhan Veli’nin etkisinin bulundu bir dönemde yazmaya başlamış ve Nazım Hikmet tarzında yazmış, örnek seçmiştir.
Ahmet Oktay Karanfil ve Pranga adlı 1990 yılında Ahmet Arif şiirleri üzerine bir çalışma yapmıştır. Ahmet Arif şiirleri üzerine yapılmış olan en detaylı çalışma olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra Muzaffer İlhan Erdost Üç Şair adlı kitabında Arif’in şiirlerini yer yer yorumlamış ver çözümlemiştir.
Şiirlerinde Nazım Hikmet şiirselliğini kullanmıştır. 2 Haziran 1991 yılında Ankara’da hayata gözlerini yummuştur.
Edebi Kişiliği

Şiirleri genellikle türkü kaynaklı görünmektedir. Halk kaynaklarını türkülerin ötesinde aramıştır. Şiirlerinde ritmin önemi ve etkisi görünmektedir. Ama ritim ve sesten önce şiirleri, söze dayanmaktadır. Şiirleri büyük bir lirizm kaynağıdır. Şiirdeki insan malzemesini kullanarak, didaktizm tehlikesini aşmayı başarmıştır. İmge konusunda günümüz şairlerine yol gösterici olmuştur. Şiirleri iz bırakıcı olmuştur ve pek çoğu beste haline getirilmiştir.

Yorum yapın