İskender Pala Kimdir Hayatı (Kısa) Eseleri ve Edebi Kişiliği

ÖZET

Kısaca Hayatı

8 Haziran 1958’de Uşak’ta dünyaya gelen, Türk profesör, divan edebiyatı araştırmacısı ve aynı zamanda yazar olan İskender Pala, lise eğitimini Kütahya Lisesi’nde tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. 1983 yılında divan edebiyatı alanında doktorluk unvanı, 1993’te doçentlik unvanı, 5 yıl sonra da profesör oldu. İskender Pala’nın bilimsel ve edebi çalışmalarının büyük bir çoğunluğu, liselerde ders kitabı olarak okutuldu. Tüm bunların yanı sıra, İskender Pala Osmanlı Deniz Tarihi ile ilgili çalışmalara imza attı. Çeşitli televizyon programları düzenleyen, divan şiiri adı altında birçok etkinlik hazırlayan İskender Pala, 2016’nın Ocak ayında Başbakan Başdanışmanı olarak göreve getirildi.
Eserleri:
Müstesna Güzeller, Kırlar Meclisi, Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk, Kırk Güzeller Çeşmesi, Divan Edebiyatı, Hilye-i Saadet, Dört Güzeller, Mevlid, Gül Şiirleri, İki Darbe Arasında
İskender Pala Edebi Kişiliği

Lise eğitimini Kütahya’da tamamlamasının ardından İstanbul’da üniversite, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Türk Dili ve Edebiyatı alanında çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Lisans tez çalışmasını Edebi Şahiyeti, Divânı, Aşk ve Hayatı isimli çalışmalarla tamamladı. 1998 yılında profesörlük unvanını eline alan İskender Pala, Divan Edebiyatı üzerine yoğunlaşmaya devam etti. Farklı dergilerde ve ansiklopedilerde, lise eğitim kitaplarında birçok konuda yazı hazırlamıştır. Edebi makalelerinin yanı sıra, bilimsel makalelerle de adından bahsettirmeyi başarmıştır. Çeşitli radyo programlarında şiirlerini dillendiren, birçok sanatçı ve edebiyatçı ile ortak projelere imza atan İskender Pala, 2016’nın başında Başbakan Başdanışmanı olarak görevlendirildi. Şuanda bu hizmeti devam ederken, edebiyat ile ilgili olarak NTV televizyon kanalında ‘’Önce Söz Vardı’’ programını hazırlamaktadır.

 

Hazırladığı ders kitaplarından adına aşina olduğumuz İskender Pala, Kültür Üniversitesi’nin de bir öğretim üyesidir. Peyami Safa’nın kitapları ile okuma hayatına başladığını belirten, edebi ve bilimsel makalelerindeki ilham kaynağının Peyami Safa olduğunu dile getiren araştırmacı edebiyatçı, Osmanlı deniz tarihi ile ilgili de çalışmalarını sunmuştur.

Yorum yapın