Jules Verne Kimdir Hayatı ve Eserleri Kısaca

ÖZET

Kısaca Hayatı

Fransız bir yazar, aynı zamanda da bilim adamıdır. Sadece bilim kurgu türünde eserler yazmıştır. Gerçek adı Jül Gabriel Verne’dir. 1828 yılında Fransa’da doğmuştur. 1850 yılında eser yazmaya başlamıştır. İlk eseri tiyatrodur.  Eserleri yaklaşık 150 farklı dile çevrilmiştir. “balonla beş hafta” isimli romanı ile adını duyurmuştur. İlerleyen yıllarda yapılan pek çok yeni buluşu önceden tahmin ettiğinden dolayı halk tarafından bilim falcısı olarak da anılmaktaydı. Öldüğünde yayınlanmayan 6 eseri vardı. Daha sonra bu eserler de yayınlandı. Yazdığı eserler ile insanların hayal gücünü oldukça genişletmiştir. Çeşitli edebiyat ödülleri kazandı. Pek çok eseri tiyatroya çevrilmiştir. Film yapılan bazı eserleri de bulunmaktadır. 24 Mart 1905 yılında vefat ettiğinde pek çok eseri bulunmaktaydı. Bu eserler isminin ölümsüzleşmesini sağlamıştır.
Eserleri:
Deniz Altında Yirmi Bin Fersah, Dünyanın Merkezine Yolculuk, Balonla Beş Hafta, Seksen Günde Devri Alem, Kaptan Grant’ın Çocukları, Ay’a Yolculuk
Jules Verne Edebi Kişiliği

 

Jules Verne 19. yüzyılın en ünlü bilim kurgu yazarlarındandır. Zamanında gerçekleşen buluşlardan yola çıkarak hayali olaylar anlattı. Ancak, kurmuş olduğu hayallerden bazıları ilerleyen teknolojilerle gerçek olmuştur. Kimsenin aya gitmeyi aklına getirmediği bir dönemde kendisi Ay’a yolculuk romanını yazdı. Deniz altında giden hiçbir aracın olmadığı bir dönemde kendisi deniz altında yirmi bin fersah adlı kitabı yazmış kitaba göre deniz altında fersah fersah dolaşmıştır. Eserleri özellikle çocuklar tarafından sevilerek okundu.

Yorum yapın