Yusuf Atılgan Kimdir Kısaca Hayatı

ÖZET
Hayatı Kısaca
27 Haziran 1921 Manisa doğumlu Yusuf Atılgan Türk asıllı roman ve öykü yazarıdır. 1936 yılında mezun olduğu Manisa Ortaokulu’nun ardından Balıkesir Lisesi’nden mezun olur. 1939 yılında İstanbul Üniversitesi’ne başlar fakat maddi zorluklardan ikinci yılında askeriyeye geçer. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan Yusuf Atılgan, dönemin önemli isimlerden ders alır. Okuldan mezun olduktan sonra bir askeri lisede öğretmen olarak işe başlar fakat Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından siyasi eylemler yaptığı gerekçesiyle hapse atılır. Kısa süre sonra hapisten çıkar fakat öğretmenlik yapması da yasaklanır. Bir süre çiftçilik yaptıktan sonra İstanbul’a dönüp danışmanlık, çevirmenlik yaparak hayatını geçirmiş Canistan isimli romanını bitirimeden vefat etmiştir. Anayurt Oteli ve Aylak Adam kitaplarında psikolojik yalnızlaşmayı en iyi şekilde ele almıştır.
============================================================================================
UZUN
Ayrıntılı Hayatı
Asıl adı Yusuf Ziya Atılgan’dır fakat Ziya ismini kullanmaz. Yunanistan göçmeni bir ailenin oğlu olarak 1921 yılında Manisa’da dünyaya gelmiştir. İlkokuldaki ilk yıllarını yaşadıkları köyde okuduktan sonra Manisa Ortaokulu’nda okuyup Balıkesir’e geçer ve orada liseyi bitirir. Tıp okumasını isteyen ailesinin baskılarına rağmen Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü seçerek İstanbul’a gider. Babası kendisinin isteğine karşı geldiği gerekçesiyle ona ilk zamanlar para göndermez. Bu Yusuf Atılgan’ı oldukça zorlar ve geçim sıkıntısı çekmemek için askeriyeye geçen Yusuf Atılgan üniversiteye askeri üniforma ile gelmek zorunda kalır. Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Ali Nihat Tarlan ve Reşit Rahmedi  Arat gibi Türk edebiyatının en önemli isimlerinin öğretmenlik yaptığı İstanbul Ünversitesi’nde okur ve bu isimlerden dersler alır. Bir öğretmen olarak okuldan mezun olan Yusuf Atılgan’ın ilk görev yeri bir askeri lise olur. Burada öğretmenlik mesleğini icra ederken Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından Türkiye Komünist Partisi’ne katıldığı gerekçesiyle yargılanır ve on ay hapis yatar. Aynı zamanda öğretmenlik mesleğinin de elinden alınmış olması Yusuf Atılgan’ı bitirir. Memleketine dönüp çiftçilik yapar fakat bir yıldan fazla dayanamaz ve İstanbul’a döner. İstanbul’a döndüğü dönem çevirmenlik, danışmanlık gibi meslekler yapar. Aynı zamanda annesinin isteği üzerine memleketteyken Sabahat Hanım ile yaptığı evlilik iyi sonuçlanmamış ve boşanmıştır. 1958 yılında ustalaşmış bir şekilde Yusuf Nadi Ödülleri’ne katılır, katıldığı romanı ise Aylak Adam’dır. Fakir Baykurt Yılanların Öcü romanı ile birincilik kazanırken Yusuf Atılgan ikinci olur. Aylak Adam’ı kitaplaştırdıktan sonra büyük yankı uyandırır. Kitaptaki B.’yi kendine yakın bulan bir bayan Yusuf Atılgan ile 14 yıl boyunca mektuplaşır ve bu mektuplaşmanın sonunda evlenirler. 1989 yılında birçok hastalığa yakalanan Yusuf Atılgan kalp krizi geçirerek hayata veda eder.
Edebi Kişiliği
En önemli silahı gözlem olan Yusuf Atılgan, özellikle Aylak Adam romanında bu gözlem yeteneğini kelimelere dökmüş ve büyük bir ilgi görmüştür. Mektuplaştığı ve sonunda evlendiği bayan ile yaşadığı üç yıllık ayrılık sürecinde Anayurt Oteli’ni kaleme almış, romanın baş karakterini kendisi ile özdeşleştirerek arka planda ayrılık sebebiyle yaşadığı acıları usta bir şekilde vermiştir. Edebiyatımızın en önemli iki psikolojik romanın sahibi olan Yusuf Atılgan, psikolojik yalnızlığı en iyi kaleme alan yazarlarımızdandır.

 

Yorum yapın