Çehov Hayatı Kısaca Çehov Kimdir?

ÖZET
Kısaca Hayatı
Tam adı Anton Pavloviç Çehov olan Rus yazar 29 Ocak 1860 yılında Rusya’da doğmuştur. Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin öncülerindendir. Azak Denizi kıyılarında dünyaya gelmiştir. O dünyaya geldiği sıralarda babası bakkal işletmek ile meşguldü. Babası aynı zamanda ticaretten daha çok dini konularla ilgilenirdi. Ayrıca Çehov’un babası sert ve otoriter bir adamdı. Bir zamanlar babasının da baskısıyla kilise korosunda ilahi bile söylemiştir. Babası ticaretten anlamayınca babası yerine bir dönem kendisi bakkal işler ile ilgilendi bu zamanda eğitim hayatı da uzamış oldu. Belli bir zaman Yunan çocuklarının da eğitim gördüğü okulda okudu. Daha sonrasında ise Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim görmüştür. Bu eğitim süreci 10 yıl sürmüştür. Edebiyat Öğretmeni hikâyesi üniversite yıllarına aittir.
1876 yılında babası iflas etti. Ailesi Moskova’ya taşındı ancak Çehov ve abisi Tagangrog’da kalarak liseye devam etti. Burada 3 yıl boyunca daha küçük olmasına karşın hayatını kendisi kazanmaya başladı. Çocukluk yılları her zaman zor koşullar altında geçmiştir. Bu da eserlerinde her zaman hüzünlü ve incinmiş çocukları anlatmasına neden olmuştur.
Eserleri
Türkçe Yayımlanan Yapıtları: Besleme (1996), Korkulu Gece (1995), Seçme Öyküler (1997), Kara Keşiş (1999), Toplu Eserler (2000), Bir Taşralının Öyküsü (2002),Bütün Oyunları (2 cilt, 2002), Bütün Öyküleri (8 cilt, 2002), Asma Katlı Ev (2003), Hikâyeler (2005), Belalı Misafir (2008)
UZUN
Çehov Hayatı Uzun
1879 yılında liseyi bitirerek Moskova’ya gitti. Moskova’da tıp fakültesine girmeyi başardı. 1884 yılında doktor olmuştur. Tıp öğrenciliği sırasında birçok dergide yazılar yazdı. Yazı yazmasının başlıca sebebi ise aile geçimine katkıda bulunmaktı. Dergilerde yazdığı yazılarını “Melbourne ‘ün Masalları” adlı kitapta birleştirdi. Mezun olduktan sonra ise bu kitabı yayımladı. Üniversiteyi bitirdikten sonra da hekimliğe başladı. “Cerrahlık”, “Cansız Ceset”, “Kaçak” adlı hikâyelerini hekimlik döneminde yazmıştır. Bir yandan yazı yazarken bir diğer yandan da hekimlik yapmak zamanını kullanamamasına neden oluyordu. Yazı yazmaya vakit bulamadığı gerekçesiyle hekimliği bırakıp yazarlık yapmaya devam etmiştir.
Çehov Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta’ya dönerek burada Olga Knipper ile evlendi. 15 Temmuz 1904 yılında 44 yaşında iken Almanya’da dünyaya veda etti.
Çehov Edebi Kişiliği
Çehov bütün dünyada hikâyeci kimliği ile bilinmektedir. Hikâye yazarlığının yanı sıra çok iyi bir tiyatro yazarıdır. Tıp fakültesindeyken vodvil olarak bilinen tek perdelik oyunlar yazmıştır. Daha sonrasında ise İvanov ve Orman Cini gibi eserler ise 4 perdelik eserlerdir. Vodviller tüm şehirlerde beğeni ile karşılandı, İvanov da aynı şekilde Moskova’da beğenildi, ancak Orman Cini başarısız olunca belli bir süre tiyatro yazarlığına ara vermek durumunda kamıştır.
Çehov’un tıpkı hikâyeleri gibi oyunlarında da Rusya’nın çarlık sisteminden bahsedilmektedir. Yok olmaya yüz tutmuş değerler, karamsarlık, aydın insanların gittikçe azalması gibi olayları mizah üslubunu kullanarak işlemiştir.

 

Yorum yapın