Cemal Süreya Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri

ÖZET
Kısa Hayatı
Asıl adı Cemalettin Seber olan ünlü şairimiz 1931 yılında Erzincan ilinde doğmuştur.  Zaza asıllı olduğu bilinmektedir. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı ise Gülbeyaz’dır. Erzincan’da doğmuş olduğu için çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan’da geçirmiştir. Ailesi 1938 yılında gerçekleşen Dersim İsyanı ile birlikte Bilecik’e sürülmüştür. İlkokula İstanbul’da başlamasına karşın 3. Sınıfta Bilecik’e geri dönmek zorunda kalmıştır. Babasına haber vermeden parasız yatılı sınavına girer ve Haydarpaşa Lisesini kazanır. Daha sonrasında ise oradan mezun olacaktır. Üniversite hayatı ise Ankara’da geçmiştir. Ankara Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünü bitirmiştir. Bir süre Maliye Bakanlığında müfettiş yardımcılığı yapmıştır. Ayrıca Kültür Bakanlığında kültür yayınları danışma kurulu üyeliği de yapmıştır. 25 yılı aşkın süredir de Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde de bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık yapmıştır. Bunun dışında ise ansiklopedilerde redaktörlük ve çevirmenlik yapmıştır.
Eserleri
Şiir: Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973),Güz Bitigi (1988), Sıcak Nal (1988), Uzaktan Seviyorum Seni
Deneme – Eleştiri: Şapkam Dolu Çiçekle (1976), Günübirlik (1982), 99 Yüz (1992), Uzat Saçlarını, Frigya (1992), Folklor Şiire Düşman (1992)
Mektup: Onüç Günün Mektupları (1990)
Söyleşi: Güvercin Curnatası (1997)
Derleme: Mülkiyeli Şairler (1966), Yüz Aşk Şiiri (1967) 

UZUN
Cemal Süreya Hayatı Uzun
Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko, Somut, 2000’e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımlamıştır. İlk şiirini Mülkiye dergisinde yayımlamıştır. 8 Ocak 1953 tarihinde yayımladığı ilk şiiri ise “Şarkısı Beyaz”dır. Bu şiiri ile birlikte şairlik hayatına atılmış bulunmaktadır. 2. Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir. Genel itibari ile geleneklere karşıdır. Ancak buna rağmen geleneği şiirinde en iyi bir biçimde kullanan şairler arasındadır. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve tarzı vardır. Aynı zamanda şaşırtıcı buluşları, duyarlı, çarpıcı yoğun imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Soyismindeki değişiklik se bir iddaa üzerine olmuştur. İddaa’ya girmeyi çok seven şair bir telefon numarası üzerine iddaaya girmiştir. Eğer Kaybederse soyadında olan “y” harfinden birini silecektir ve iddaayı kaybedip soyadındaki bir tane “y” harfini sildirmiştir. 9 Ocak 1990 yılında 59 yaşında iken İstanbul’da gözlerini hayata yummuştur.
Cemal Süreya Edebi Kişiliği

 

2.Yeni akımının öncülerinden sayılmaktadır. Bu akımın en iyi ve başarılı örneklerini vermiştir. “Papirüs” dergisini üç kez çeşitli aralıklarla çıkarmıştır. Şiire ise lise yıllarında başlamıştır. Şiire aruz denemeleriyle başlamıştır. 1940 şiirini tıkanmış ve yavaş bulan, düşüncelerini sanatsal ve toplumsal kaygıyla ortaya koymaya çalışan bir sanatçı olmuştur. Her zaman zarif ve güzel şiirler yazmıştır. Anlatımında çoğu kez mizah kullanmıştır. Aynı zamanda ironi Cemal Süreya’nın karakteristik özelliği haline gelmiştir. Göçebe bir yaşam sürdüğü için de çoğu şiirinde bunun esintilerine rastlamak mümkündür. Düz yazılarında her zaman sürekli yeni sorular sormaktadır.

Yorum yapın