Dante Hayatı ve Eserleri (Dante Kimdir)

ÖZET
Kısaca Hayatı
Tam adı Dante Alighieri olan İtalyan ozan ve politikacı 1265 yılında doğmuştur. Halen hangi ay doğduğu konusunda söylentiler sürse de Mayıs – Haziran aylarında doğduğu bilinmektedir. Aslında gerçek adı Durante’dir Ancak bunu kısaltarak Dante’yi kullanmıştır. Dante normalin aksine ailesi köklü ve zengindir. Ancak daha sonradan fakirleşerek aristokratik önemini kaybetmiştir. Dante’nin babası II. Alighiero hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Babasının mesleği bilinmemekle birlikte hakim, noter, faizci olduğuna dair söylentiler bulunmaktadır. Tek kesin bilgi Guelfolar partisine mensup olduğu bilinmektedir. Dante’nin babası Guelfolardan olmasına karşın Dante doğduğunda Floransa’da ikamet etmekteydi. Dante babasından pek hoşlanmazdı bunun nedeni ise kötü üne sahip olması ve vasıfsız olmasıdır. Eserlerinin hemen hemen hiçbirinde babasından bahsetmez. Ancak dedesi olan Cacciaguida’dan çok bahsetmektedir. Sürekli eserlerinde ailesinin soyunun Roma’ya dayanmasından övünmüştür. Annesi kendisi çok küçükken vefat etmiş babası ise 18 yaşındayken ölmüştür.
Eserleri
İtalyanca Eserleri: İlahi Komedya (La Divinie Commedia) , Canzoniere, Convivio, Vita nuova, II Fiore
Latince Eserleri: Quaestio de aqua et terra, Monarchia, De Vulgari eloquentia, Epistulae, Eclogae
UZUN
Dante Hayatı Uzun
Annesi ve babasının ölümü üzerine üvey annesi ve kardeşleriyle yaşamak zorunda kalmıştır. Dante’nin eğitim hayatı ile ilgili çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Daha çok endi kendini geliştirdiği ile ilgili söylentiler bulunmaktadır. İlköğrenimini Santa Croce Papaz okulunda gördüğü sanılmaktadır. Yükseköğrenime devam etmese de kendi kendini geliştirmeye devam etmiştir. Çok fazla Latin ve Yunan eserlerini okuyordu. Sadece bunlarla da yetinemeyerek ünlü İtalya yazarların da eserlerini okumaktaydı. Bu şekilde yazma konusunda yeteneklerini de ilerletti. Bunların dışında resim, astronomi, felsefe gibi konularda da kendini geliştirmeye devam etmiştir. O dönemlerde önemli kişilerin düzenlediği hiçbir toplantıyı kaçırmayarak onlarla arkadaşlık da kurmaya çalışıyordu. Bu şekilde kendini daha da ileriye atıyordu.
Dante 24 yaşında iken 1289 yılında Floransalı Guelfo şövalyeleri ile birlikte Campaldino savaşında Arezzo Ghibellinolarına karşı savaşmıştır. Dante devlet işlerine katılmak istememiştir. Hekim ve Eczacılar loncasına yazılmıştır.
Dante hakkında bir dönem sürgün kararı çıkmıştır. Suçu ise iktidarı ele geçirenlere yardım etmek. Ancak bunu hiç başaramadılar. Ölüm nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklara göre ölüm nedeni sıtmadır. 14 Eylül 1321 yılında hayatını kaybetmiştir. Bedeni San Pier Maggiore Kilisesi’ne gömülmüştür. Bu kilise günümüzde San Francesco olarak bilinmektedir.
Dante Edebi Kişiliği
En bilinen eseri ahirete yapılan yolculuğu anlatan “İlahi Komedya”dır. Bu eseri 3 ciltten oluşmaktadır. Cehennem, Araf ve Cennet adlı 3 ciltten oluşmaktadır. İlahi Komedya dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. Aynı zamanda bu eser modern İtalyancanın da temelini oluşturmaktadır.

 

Modern Avrupa ve İtalya için çok önemli bir figürdür. Eserleri genel olarak kronolojik sıraya göre listelense de Dante’de ise yazıldığı dile gire sıralanır. Eserlerin bir kısmı Latince bir kısmı ise İtalyancadır.

Yorum yapın