Nadir Nadi Hayatı ve Eserleri Kısaca

ÖZET
Kısaca Hayatı
Tam adı Nadir Nadi Abalıoğlu olan gazeteci ve yazar 23 Haziran 1908 yılında Muğla’nın Fethiye ilçesinde doğmuştur. Fethiye ilçesinin Kaya Köyü’nde dünyaya gelmiştir. İlkokulu İstanbul’da Nişantaşı’nda bulunan Yeni Mektep’te okumuştur. Orta öğrenimini Galatasaray lisesinde görmüştür. Galatasaray lisesinde okurken Kurtuluş savaşı başlaması sebebi ile babasıyla birlikte Ankara’ya gitmiştir. Galatasaray lisesindeki öğrenimini bu yüzden 1930 yılında tamamlamıştır. Yükseköğrenimi için ise yurtdışına çıkmıştır. İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan Lozan Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler Fakültesi’nde okumuştur. Gazetecilik hayatına Cumhuriyet gazetesine yurtdışından gönderdiği yazılar ile başlamıştır. Gönderdiği yazılar dışında haber ve röportajlar da yapmıştır. İstanbul’a döndükten sonra ise Cumhuriyet gazetesinin çeşitli birimlerinde çalışmıştır. 1936 yılında köşe yazarlığı da yapmıştır. Ayrıca 1938 ve 1941 yılları arasında Galatasaray Lisesi’nde sosyoloji öğretmenliği yapmıştır. Bir dönem Demokrat Parti’den milletvekiliolmuştur. Parlamentoya girdikten kısa bir süre sonra ise Avrupa Konseyi’ne bağımsız Türk delegesi seçilerek altı yıl burada görev yapmıştır.
Eserleri
27 Mayıs’tan 12 Mart’a (1971), Sokakta Gürültü Var (1943), Olur Şey Değil (1979), Dostum Mozart (1985), Sil Baştan (1975), İki Sovyet Rusya – İki Polonya 1935 – 1965 (1967), Perde Aralığından (1965), Atatürk İlkeleri Işığında Uyarmalar (1961), Ben Atatürkçü Değilim (1981)
UZUN
Nadir Nadi Hayatı Uzun
23 Haziran 1908 yılında doğan Nadir Nadi Türk gazeteci ve yazardır. İlkokulu Yeni Mektep’te okumuştur. Ortaöğretimini de Galatasaray lisesinde görmüştür. Kurtuluş Savaşı başladıktan sonra babası ile birlikte Ankara’ya gider. Galatasaray lisesini 1930 yılında tamamlar. Yükseköğrenimi için İsviçre’ye gitmiştir. Lozan Üniversitesi’nde öğrenim görmüştür. Yurtdışındayken yazılarını Cumhuriyet gazetesine göndermeye başlamıştır. Yazılarının yanı sıra haber ve röportajlar da göndermiştir. Bir dönem Galatasaray lisesinde Sosyoloji öğretmenliği yapmıştır. Babası Yunus Nadi 1945 yılında vefat edince Cumhuriyet gazetesinin yönetimini ve başyazarlığını üstüne almıştır.
Nadir Nadi 1950 ve 1954 yılları arasında Demokrat parti listesinde Muğla bağımsız milletvekili olmuştur. 1954 ve 1957 yılları arasında da İstanbul bağımsız milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunmuştur. Siyasete atıldıktan sonra Avrupa Konseyi bağımsız Türk delegesi olarak seçilmiş ve 6 yıl görev yapmıştır. 1962 yılında gazetedeki yazılarına bir süre ara vermiştir. 12 Mart müdahalesi sonrasında ise bir yıl kadar gazete yönetiminden uzak kalmak durumunda kalmıştır.
20 Ağustos 1991 yılında hayatını kaybetmiştir.
Nadir Nadi Edebi Kişiliği

 

Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra yükseköğrenimi için yurtdışına giden Nadir Nadi İsviçre’den yazdığı yazıları, yaptığı haber ve röportajları Cumhuriyet gazetesine göndermekteydi. Mezun olduğu Galatasaray lisesinde sosyoloji öğretmenli yapmıştır. Ayrıca milletvekili ve senatör olmuştur. 1936 yılından sonra Cumhuriyet gazetesinde fıkralar ve sanat yazıları yazmıştır. Babasının ölümünden sonra ise başyazarlık yapmıştır. Bir dönem gazete yönetiminden uzaklaştırıldı. Buna sebep ise 12 Mart müdahalesidir. 1983 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneğinin vermiş olduğu onur ödülüne layık görüldü. Tüyap 7. İstanbul Kitap Fuarı Nadir Nadi adına kitap yayımlamıştır.

Yorum yapın