Orhan Pamuk Hayatı ve Eserleri Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
Orhan Pamuk 1952 senesinde İstanbul’da Dünya’ya gelmiştir. İstanbul’un varlıklı semtlerinden birisi olan Nişantaşı’nda yetişmiştir. Çocukluk yıllarında ressam olmayı istemiştir ve 22 yaşına kadar resim yeteneğini geliştirmeye çalışmıştır. Lise hayatını Robert Koleji’nde tamamlamış üniversite eğitimine ise İstanbul Teknik Üniversite’si Mimarlık Bölümü’nde devam etmiştir. 3. Senesinde bu bölümü bırakarak İstanbul Üniversitesi’nde Gazetecilik Bölümü’nü okumuştur ancak bu mesleği hiç yapmayarak romancılığa yönelmiştir. Bu kararından sonra uzun seneler boyunca eve kapanarak romanlar yazmıştır. 30 sene boyunca sadece yazarlık yapmıştır. Yazdığı eserler sayesinde yurtiçi ve yurtdışından birçok ödül almaya hak kazanmıştır. Dünya’nın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel Edebiyat Ödülü almaya da hak kazanmıştır. Yurtdışında bulunan üniversitelerde ders vermeye devam eden Orhan Pamuk, roman çalışmalarına da ara vermeksizin devam etmektedir.
UZUN
Eserleri
Roman: Cevdet Bey ve Oğulları, Sessiz Ev, Beyaz Kale, Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Kar Masumiyet Müzesi
Anı: İstanbul
Senaryo: Öteki Renkler
Orhan Pamuk Hayatı Uzun
1974 senesinde başlamış olduğu yazarlık hayatında 1979 senesinde ilk ödülünü ilk romanı olan Karanlık ve Işık sayesinde kazanmıştır. Bu romanı 1982 senesinde “Cevdet Bey ve Oğulları” adı ile yayımlamıştır. 1983 senesinde ise bu romanıyla 2. Ödülünü “Orhan Kemal Roman Ödülü”nü kazanmıştır.
Orhan Pamuk’un yazmış olduğu romanlar birçok ödüle layık görülmüştür. Yazmış olduğu 2. Kitabı Sessiz Ev 1984 senesinde Madaralı roman ödülünü kazanmıştır. Romanı Fransızca olarak da yayımlayan Orhan Pamuk Fransızca çevirisi ile de Prix de la Decoverte Europeenne ödülüne layık görülmüştür. Pamuk 2002 senesinde yayımlamış olduğu Kar isimli kitabını Türkiye’nin politik ve etnik meseleleri üzerine olan bir roman olarak tanımlamaktadır. Bu roman ABD’de yılın en iyi 10 romanı arasında yer almıştır. Romanları üzerinde yoğunlaşan Orhan Pamuk yeni eserlerini yayımlaya devam ettikçe yurtdışındaki ünü de artmaya başlamıştır. 1998 senesinde yayımlanmış olan Benim Adım Kırmızı adındaki eseri yurtdışında 24 ülkede yayımlanmıştır.
Edebi Kişiliği
Yayımlamış olduğu eserlerinde anlatım teknikleri ve postmodern yaklaşımlarıyla dikkatleri üzerinde toplamıştır. Çoğu romanında Doğu – Batı sorunlarına değinerek bu sorunu felsefi ve kültürel boyutlardan ele almıştır. 2006 senesinde Nobel Edebiyat Ödülü’nü alarak bu ödülü almış olan ilk Türk vatandaşıdır. Romanlarını oldukça ağır bir dille ele alan Orhan Pamuk’un eserleri daha çok aydın kesimler tarafından anlaşılmaktadır. İlk romanı olan “Cevdet Bey ve Oğulları’nın” asıl adı “Karanlık ve Işık”tır bu romanında 2. Abdülhamit döneminden 12 Mart’a kadar olan dönemde bir ailenin hayatını ele almıştır. Eserlerinde Batı taklitçiliği yapmamaya özen göstererek kültürümüze yönelmiştir ve yayımlamış olduğu eserlerinde kültür ve inançlarımıza dair motifler sunmuştur. Çok okuyup araştırdığı için eserlerinin çoğunda ansiklopedi ağırlığı da bulunmaktadır. Tanzimat Dönemi’nin teknik hataları arasında yer alan “bilgi verme” Orhan Pamuk romanlarında kendini sıklıkla göstermektedir. 

Yorum yapın