Shakespeare Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği

Kategori Bilgi
Adı ve Soyadı William Shakespeare
Doğum ve Ölüm 1564-1616
Doğum Yeri İngiltere, Stratford
Eğitim Latince dilinde bir okulda eğitim
Çocukları Susanna Hall, Hamnet Shakespeare ve Judith Quiney.
Ebeveyn John Shakespeare – Mary Shakespeare
Kariyer Başlangıcı Londra’ya giderek aktör ve oyun yazarı olarak görev alır
Tiyatro Globe Tiyatrosu’nda oyunlar sahneleme ve hisseleri satın alma
Ünlü Eserler Hamlet, Romeo ile Juliet, Macbeth, Othello, Kral Lear, Julius Caesar, vb.
Edebi Kişiliği Geniş bilgi yelpazesi, hukuk, siyaset, toplum, insan ve felsefe konularına ilgi
Felsefesi İyi ile kötü arasındaki çatışmayı işler, karamsar görünse de iyiliği zafere ulaştırır
Karakterizasyon Gerçekçi karakterler, trajedilerde kahramanların kendi kusurları
Eser Sayısı Yüzden fazla oyun ve şiir
Miras Eserleri hala dünya genelinde sahnelenmekte ve okunmaktadır

Shakespeare Hayatı

Olmak ya da olmamak işte bütün mesele buydu oysa… Zaman taa 1564’ler, 1616’lar arası. Hayatıİngiltere’nin Stratfort bölgesinde John Shakespeare’inin bir oğlu daha dünyaya geldi. Babası ticaretle uğraşan bir iş adamıydı, maddi durumları gayet iyiydi. Shakespeare bu kadar ünlü olmasına rağmen, hayatı ile ilgili kesin bilgi ve belgeler çok azdır. William Shakespeare, eğitim dili latince olan bir okulda eğitim almıştır. Bu sayede edebi kişiliği, Roma edebiyatı klasikleriyle tanışmıştır.

Üniversite eğitimi almadan yoluna devam etmiştir. Dünyanın en büyük tiyatro yazarlarından biri olan Shakespeare, 18 yaşındayken, 26 yaşındaki Anne Hathaway ile evlenir. 1583 yılında bir tane kız, iki yıl sonrasında biri kız biri oğlan ikiz çocukları dünyaya gelmiştir. Fakat oğlan 11 yaşındayken ölmüştür. İngiltere’de en büyük şair ününe kavuşan Shakespeare, yaptığı evlilik sonrasında Londra’ya gitmiştir. Burada aktör ve oyun yazarı olarak görev almış ve az da olsa bir üne sahip olmuştur. Skakespeare çok fazla kitap yazmamaktaydı,ne kadar yazdığını aşşağıda görelim.

Yılda ortalama iki oyun yazan Shakespeare, kendi oyunlarında küçük roller alıyordu. 1594’te Chamberlain Topluluğu’nun ileri gelen oyuncusu olmayı başardı. Kraliçe I. Elizabeth döneminin sonlarına doğru varlıklı bir hayatı olmuştur. 1599’da da, Londra’da yapılan Globe Tiyatrosu’nun hisselerinin bir bölümünün alındığı bilinmektedir.

Son eserleri Straford’da yazan Shakespeare’in Soneler’i, bir bölümü soylu bir gencin övülmesini, bir bölümü ise bir kadına duyulan sevgisini anlattığı, duyarlı ve zengin bir dille kâğıda aktardığı şiirleridir. Eserleri ile halen devam eden yazarın 1616’da hayatı son buldu.

 Eserleri

Richard (19562da Sir L. Olivier tarafından filme çekildi.), Yanlışlıklar Komedyası, Veronalı İki Bay, Aşkın Emeği Boşa Gitti, Romeo ile Juliet, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Venedikli Tüccar, Kuru Gürültü, Beğendiğiniz Gibi, Julius Caesar, Onikinci Gece, Hamlet, Windsor’un Şen Dulları, Othello, Kral Lear, Macbeth, Antonius’la Kleopatra, VIII. Henry.

 Edebi Kişiliği

Eserleri hukuk, siyaset, toplum bilgisi, insan, felsefe konularında geniş bilgilere yer vermiştir. Kendine has yorumları ile gerek nesirler ile yazdıklarında gerekse manzum tiyatrolarında edebi kişiliği, fikirler kadar duygulara da yer vermiştir. Felsefesi, karamsar görünür fakat iyinin tarafını tutar ve iyiyi zafere ulaştırır. Eserleri ile insan ruhunun derinlerine inmiştir. Kişileri, gerçek kişilerdir.

Bu kişiler arasında hasta ruhlara rastlanır. Trajedilerinde izleyiciyi fazlasıyla etkilemiştir. Yapıtlarındaki karakterler kitap karakterleri gibi görünmüyor, oyunda değil de gerçek hayatta gibi hissiyat vermektedir. Trajedilerinde kahramanların başlıca sorunu kendi kusurlarıdır. Bazıları ise hırs, kıskançlık, bencillik gibi kötü duygulardır. Yazarın edebi kişiliği gene de öyle gerçekçi karakterler oluşturur ki, onların iç dünyasını ve acılarını öyle iyilikle anlatır ki, izleyici karaktere yakınlıkduyar, başlarına gelene üzülür.

Kısacası her türlü karakterini sevdirmeyi başarır. Edebi kişiliğiiçerisinde zekiliğini ön planda görmek mümkündür. Eserleri gerçek dışı bile olsa, karakterler şiir dili ile konuşsa inandırıcılığı fazladadır.

Shakespeare Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği PDF

Konumuza kendi düşüncelerinizi yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz teşekkür ederiz.


Yorum yapın